Свет

Џефри Сакс: САД својом пропалом политиком у Источној Европи довеле Украјину до потпуног уништења

Вашингтону je потребна нова спољна политика након 15 година неуспеха у источној Европи, поручује водећи амерички аналитичар
Џефри Сакс: САД својом пропалом политиком у Источној Европи довеле Украјину до потпуног уништења© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Вашингтон од 2008. године форсира пропалу спољну политику у Источној Европи и довео је Украјину на ивицу потпуног уништења јер није желео да се позабави легитимним безбедносним забринутостима Русије у бившој совјетској републици, тврди амерички аналитичар јавне политике Џефри Сакс.

"САД губе 15 година заредом", рекао је Сакс, награђивани економиста који је саветовао руску и украјинску владу након распада Совјетског Савеза.

Према његовим речима, Вашингтон је у више наврата у последње две деценије Вашингтон могао да спречи војни сукоб, а да Кијев не изгуби било какву територију. Он је подсетио да је Москва тражила да се НАТО не шири до њених граница, што су амерички званичници одбијали да прихвате.

Када је тадашњи украјински председник Виктор Јанукович одабрао неутралност уместо повезивања са Западом и пристао да продужи закуп руске Црноморске флоте за њену поморску базу на Криму, то није било довољно добро за америчке лидере, рекао је Сакс. Званичник америчког Стејт департмента Викторија Нуланд и њени "пријатељи" су тада помогли у рушењу демократски изабране владе у Кијеву 2014. године, што је довело до украјинског губитка Крима, рекао је он.

Чак ни тада, Русија није захтевала више територије. Уместо тога, рекао је Сакс, Москва је желела да се Украјина уздржи од гранатирања етничких Руса у отцепљеном региону Донбаса и да им да одређени степен аутономије. Ти услови су укључени у споразум Минск 2, који је једногласно подржао Савет безбедности УН, али су амерички званичници рекли украјинским лидерима да не морају да се придржавају споразума, рекао је аналитичар.

У децембру 2021, руски председник Владимир Путин предложио је безбедносни пакт којим се обећава да неће даље ширење НАТО-а и преговоре о постављању америчких ракетних система у источној Европи. Одговор САД стигао је у јануару 2022.

"Нисмо обавезни да о томе разговарамо са вама", сумирао је Сакс тадашњи став Вашингтона. "То је био одговор. Не морамо да разговарамо о НАТО са вама. То је није ваш ствар".

Само три дана након што су руске снаге покренуле војну офанзиву на Украјину у фебруару 2022. године, украјински председник Владимир Зеленски покушао је да реши сукоб обећавајући неутралност, рекао је Сакс. Међутим, када је Зеленски неколико недеља касније постигао прелиминарни споразум са Русима о мировном решењу, администрација америчког председника Џозефа Бајдена је "потопила" споразум, додао је.

Вашингтон је од тада одобрио 113 милијарди долара помоћи Украјини, у суштини продужавајући сукоб, тврди аналитичар. Раније ове године, Бајденова администрација је подстакла Кијев да крене у велику контраофанзиву против руских снага, што је "очигледно било немогуће", рекао је Сакс.

"Подизали су улог 15 година и губили", рекао је економиста. "Потребан нам је нови спољнополитички тим, потребан нам је и нови спољнополитички приступ, и треба да преговарамо пре него што Украјина буде потпуно уништена", упозорио је Сакс.

Сакс је приметио да су он и други посматрачи предвидели украјински дебакл у првим данима сукоба. "То није било тешко видети", рекао је. "Како можете да победите Русију? Било је веома очигледно. Ови људи једноставно нису много паметни. Бајден, Нуланд, (саветник за националну безбедност Џејк) Саливен, (државни секретар Ентони) Блинкен – они су у овоме од 2014".

image