Свет

Небензја: Постоји много више случајева прогона УПЦ него што УН наводе

Према подацима светске организације, било је три случаја прогона свештеника у Украјини, а према подацима Русије, за годину дана је било више од 200 таквих случајева
Небензја: Постоји много више случајева прогона УПЦ него што УН наводе© TANJUG/AP Photo/Mary Altaffer

Постоји много више случајева прогона представника Украјинске православне цркве (УПЦ) него што наводе Уједињене нације, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја, наводећи да је, према подацима светске организације, било три случаја прогона свештеника у Украјини, а да је према подацима Русије за годину дана било више од 200 таквих случајева.

Небензја је то рекао на састанку Савета безбедности УН који је сазвала Русија због прогона свештеника УПЦ, пренео је ТАСС.

Ситуација у вези са Кијевско-печерском лавром, једним од најстаријих манастира у Украјини, ескалирала је крајем марта када су власти једнострано раскинуле уговор о закупу са канонском црквом и захтевале да монаси напусте манастир.

Монаси УПЦ су одбили да испуне те захтеве, а обе стране су се жалиле суду. Иако суд још није изрекао пресуду, украјинске власти су почеле да развијају стратегију за Кијевско-печерску лавру за период од 2023. до 2051. године.

УПЦ је 1. јула примила писмо Министарства културе у којем се од монаха захтева да до 4. јула напусте пет објеката лавре, а тога дана су парохијани канонске цркве устали да бране објекте манастира, подсећа ТАСС.

image
VV inauguration
banner