Свет

Ако Рада усвоји закон о забрани канонске цркве: Пљуштаће тужбе за верске организације УПЦ

Свештенство и верници канонске Украјинске православне цркве већ данас треба да се удруже и организују систематски како би правно заштитили своја угрожена права
Ако Рада усвоји закон о забрани канонске цркве: Пљуштаће тужбе за верске организације УПЦGetty © Dan Kitwood

Адвокат Кијевско-печерске лавре Никита Чекман, коментаришући предлог закона о забрани Украјинске православне цркве (УПЦ) каже да ће се, уколико закон буде усвојен, верске организације канонске цркве суочити са бројним тужбама.

Украјински парламент је у првом читању усвојио предлог закона о забрани УПЦ. Правна служба УПЦ навела је да предлог закона крши Устав Украјине и Конвенцију о људским правима.

Предложени закон правно не утиче ни верске организације, свештенство нити на вернике једине канонске православне цркве у Украјини, истиче Чекман.

Међутим, доследна политика владе против УПЦ и стална дискриминација показују да ће под слоганом промовисања "консолидације украјинског друштва и заштите националних интереса" држава ипак покушати да забрани УПЦ. "То и сада потврђују својим понашањем и изјавама народни посланици", пише Чекман на Телеграму.

Верске организације заиста можда престану да делују уколико суд донесе одлуку, а у случају да се испитивањем утврди да таквом организацијом руководе из Руске Федерације, додаје он.

Према његовим речима, уколико закон буде усвојен, онда ће све верске организације канонске цркве - епархијске управе, манастири, парохије и друге - бити укључене у бројне судске процесе.

"Свештенство и верници УПЦ већ данас треба да се удруже и организују систематски и координирани рад како би правно заштитили своја права", закључује он.

image