Свет

Расколници поново харају: Заузели још један храм УПЦ

Присталице расколничке православне цркве Украјине развалили су врата и заузели цркву у част Светог Серафима Саровског у селу Драбов, Черкашка област
Расколници поново харају: Заузели још један храм УПЦ© Roman Pilipey/Getty Images

Присталице расколничке православне цркве Украјине (ПЦУ) заузеле су данас храм канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) у Драбову, у Черкашкој области, саопштио је Савез православних новинара (УОЈ).

"Расколници ПЦУ у маскирним униформама су 4. октобра 2023. развалили врата и заузели цркву у част Светог Серафима Саровског у селу Драбов, Черкашка област", ​​наводи се у саопштењу.

Према речима настојатеља храма протојереја Дмитрија Ивануса, активисти ПЦУ, међу којима и људи у маскирним униформама, развалили су бочна врата цркве која воде ка олтару и ушли у светињу, након чега је "свештеник" ПЦУ одржао службу.

"Осим врата храма, развалили су и врата на трпезарији. Сваког лета, 10 година, имали смо дечји камп при храму. Хранили смо децу у тој трпезарији. Колико знам, они планирају да провале и врата зграде на територији цркве, где се налази школа", појаснио је.

Протојереј је напоменуо да припадници реда ни на који начин нису реаговали на заплену храма, "јер су им представници ПЦУ показали документе о пререгистрацији заједнице".

Како је напоменуо, у јуну 2023. године та заједница је поново регистрована у ПЦУ без одржавања састанака, док је сама заједница два пута на састанцима гласала за верност УПЦ.

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље.

Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту је поднет предлог закона о њеној забрани на целој територији Украјине.

image