Свет

Бајдена подржавају само још вршњаци: Прешао "црвену линију" Американаца

Амерички председник изгубио је подршку дела демократа, младих Американаца и небелачког становништва
Бајдена подржавају само још вршњаци: Прешао  "црвену линију" Американацаwww.globallookpress.com © Doug Mills/Keystone Press Agency

Изгледа да је председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден прешао фаталну "црвену линију" и својим потезима демотивисао многе Американце који су размишљали да му пруже шансу за реизбор.

"Њузвик" пише да је одговор на рат Израела и Хамаса америчког лидера довео у тешку позицију јер га неколико кључних демократских блокова, млади Американци и небелачко становништво сада гледају као превише "произраелског".

Иако спољна политика обично не заузима централно место на председничким изборима, све је већи број Американаца који нису вољни да подрже други Бајденов мандат управо због одбијања да позове на прекид ватре на Блиском истоку.

"Нећу гласати за Џоа Бајдена ни под којим околностима. Не занима ме било која друга политика коју је он заступао. Не могу, као Американка Јерменског порекла, да подржим председника који је дао зелено светло за етничко чишћење и геноцид Палестинаца у Појасу Газе", рекла је недавно популарна америчка водитељка Ана Каспаријан, додајући да је то за њу "црвена линија".

Она за "Њузвик" каже да "нема проблем" са савезништвом између Сједињених Држава и Израела и подржава напоре у борби против Хамаса.

"Али, оно за шта нисам јесте то што Бајден у суштини дозвољава потпуну демонтажу међународног права како би се укључио у двоструке стандарде према Израелу", рекла је Каспаријан.

Анкета коју је Ројтерс објавио у уторак показала је да 68 одсто Американаца подржава идеју о прекиду ватре, од тога око три четвртине демократа и половина републиканаца.

"Излуђујуће је видети председника, Белу кућу и Демократску странку како се понашају тако неусклађено са већином гласача. Не постоји та количина пропаганде или спиновања Џона Кирбија која може да просечном америчком гласачу олакша поглед на израелске авионе који бомбардују избегличке кампове и болнице", истиче директор комуникација "Демократа правде" Усама Андраби.

Виши сарадник на Институту Брукингс Шибли Телхами, који деценијама прати јавно мњење у САД, тврди да је промена у ставовима Американаца достигла "тачку кључања" коју он никад раније није видео.

Анкета о критичним питањима Универзитета Мериленд, у чијем је спровођењу помогао, открила је пад подршке Израелу између почетног напада Хамаса 7. октобра и током наредне две недеље.

"Још важније за изборе, јесте да велики део младих демократа млађих од 35 година сматра да је Бајден превише произраелски", тврди саговорник "Њузвика", подсећајући да су управо млади гласачи били кључни за Бајденову победу 2020. године.

Не само да се садашњи председник суочава са драматично ниским рејтингом и заостаје за бившим председником Доналдом Трампом, већ је, како је показала анкета "Њујорк Тајмса", једина група у којој је успео да задржи подршку, заправо она вршњачка - међу старијим, белим Американцима. 

"Бајден као да покушава да ове изборе препусти Доналду Трампу или коме год да је републикански кандидат", каже Андраби.

Аналитичари са којима је причао "Њузвик" истичу да Бајденов став о рату нарочито представља проблем у његовој кампањи за реизбор у Мичигену, где су више од 200.000 регистрованих бирача муслимани, а три милиона људи је пореклом са Блиског истока и северне Африке.

А Мичиген није гласао за кандидата-губитника још од 2004.

"Велика муслиманска заједница арапске заједнице у Мичигену сада се, због вођења овог рата, побунила против Бајдена", наглашава Каспаријан.

И друге групе, укључујући више од 900 црначких хришћанских верских вођа, успротивиле су се Бајденовом ставу према сукобу.

"Ово је тренутак у коме људи заправо схватају ко је он и какав је његов карактер. Бајден за кога су људи гласали није Бајден кога сада виде и то би за њега могао да буде највећи проблем током избора", закључује Телхами.

image