Свет

"Аргентински Трамп" или министар економије: Аргентина данас бира председника

Иако је у првом кругу доминирао Серхио Маса, анкете сада предност дају ексцентричном Хавијеру Милеију
"Аргентински Трамп" или министар економије: Аргентина данас бира председника© Tanjug/AP Photo/File

Аргентина је данас на прекретници, а око 35,4 милиона грађана са правом гласа ће на данашњим изборима одучити да ли ће власт поверити "аргентинском Трампу"  Хавијеру Милеију или тренутном министру економије и кандидату владајуће коалиције Унија за домовину Серхију Маси.

Маса је у победио у првом кругу са 36,7 одсто подршке, док је Милеи имао 30 одсто гласова. Анкете, међутим показују да је Милеи, који је, иначе обећао да ће "разнети" аргентински политички систем, од тад напредовао.

С обзиром на то да 40 одсто Аргентинаца живи у сиромаштву, високе цене и вртоглава инфлација су далеко највећа брига бирача, па је било велико изненађење када је у првом кругу доминирао Маса, који је био министар економије у тренутку кад је инфлација скочила на невероватних 143 одсто.

Конзервативка Патриша Булрих која је у првом кругу остала на трећој позицији, подржала је Милеија, а и анкете, како пише Би-Би-Си, потврђују да ће већина њених гласача подржати самопроглашеног анахокапиталисту.

Хавијер Милеи иначе је економиста чија је реторика против естаблишмента стекла највише следбеника међу младим бирачима разочараним традиционалном политиком.

Његову Либертаријанску странку гласачи виде као неокаљану грешкама из прошлости, и подржавају га упркос томе што је Милеи рекао да ће локалну валуту, пезос, заменити америчким доларом, и "дићи у ваздух" централну банку Аргентине.

Идеја му је да укине сексуално образовање у школама, олабави законе о оружју и дозволи купопродају људских органа. Склон је испадима и псовкама, а папу Франциска једном је оптужио да је комуниста.

Серхио Маса је, с друге стране, искусни политичар који је водио Представнички дом пре него што је постао министар економије у перонистичкој влади 2022. године, а гласаче покушава да привуче тврдећи да има искуства да земљу извуче из економског пада.

Он је, каже, човек који ће гарантовати да ће сиромашни у Аргентини наставити да добијају социјалну помоћ и субвенционисани јавни превоз. Подржава негативну легализацију абортуса, а упозорава и на опасности од климатских промена. За Милеија је климатска криза лаж коју је измислила левица.

"Гардијан", међутим, пише да, иако двојица политичара имају различите профиле и политике, заједничко им је то  што не обраћају пажњу на најхитнија питања животне средине у региону: заштита аутохтоних народа, климатска криза, обновљива енергија и промоција одрживијих пољопривредних и сточарских пракси.

image