Србија и Балкан

Аргентина, Еквадор и Бразил против слања тзв. КБС на Малвинска острва

Јужноамеричке државе оцењују да то "представља кршење Резолуције 31/49 Генералне скупштине и супротно је духу Резолуције 41/11 којом је Јужни Атлантик проглашен зоном мира и сарадње"
Аргентина, Еквадор и Бразил против слања тзв. КБС на Малвинска острваGetty © Ferdi Limani

Јужноамеричке државе Аргентина, Еквадор и Бразил успротивиле су се слању војника такозваних косовских безбедносних снага (КБС) на Малвинска острва (Фокландска острва), преноси приштинска "Газета експрес", позивајући се на писање аргентинске агенције Агнпрес.

Како се наводи, током седнице Савета безбедности УН о КиМ 27. априла, представник Бразила је рекао да присуство снага тзв. Косова у саставу војних снага Велике Британије на Малвинским острвима "представља кршење Резолуције 31/49 Генералне скупштине и супротно је духу Резолуције 41/11 којом је Јужни Атлантик проглашен зоном мира и сарадње".

Он је позвао земље чланице да се уздрже од једностраних акција на тој територији.

Због присуства страних трупа у Јужној Америци оштро је негодовао и представник Еквадора у Уједињеним нацијама.

Он је навео да се томе противи Заједница латиноамеричких и карипских држава, као и да се такав потез тумачи као неоправдана провокација која је у супротности са резолуцијама Уједињених нација.

Из Министарства спољних послова Аргентине саопштили су да су забринути због једностраних акција снага Велике Британије које се односе на укључивање "нових актера са војним вештинама" на Малвинска острва која су предмет спора, који признају и УН.

Пре пет месеци скупштина привремених приштинских институција изгласала је слање контигента КБС на Малвинска острва, а премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је да такозване безбедносне снаге иду тамо у служби мира.

Он је рекао да ће тамо бити више од седам војника са КиМ и да ће њихова мисија трајати три године, уз могућност продужења договора.

image