Свет

"Упомоћ, он је луд!": Бивши уругвајски председник забринут због предстојећих избора у Аргентини

Некада "најсиромашнији председник" на свету ипак није уверен у тријумф десничарског кандидата
"Упомоћ, он је луд!": Бивши уругвајски председник забринут због предстојећих избора у Аргентини© Roberto Serra/Iguana Press/Getty Images

Бивши уругвајски председник Хосе Пепе Мухика забринут је због предстојећих избора у суседној Аргентини, где је на прелиминарном гласању победио екстремни десничар Хавијер Милеи.

Упитан шта мисли да би се десило, ако би Милеи тријумфовао, Мухика је одговорио: "Упомоћ! Не зато што је он десничар, него зато што ми се чини да је луд".

Са 96 одсто пребројаних гласачких листића, конгресмен Милеи, који се често пореди са Доналдом Трампом, добио је највише гласова - 30,1 одсто. Проблем је што би његова победа могла да доведе до земљотреса и у самој Аргентини, али и до великог заокрета и у регионалној политици где тренутно власт припада углавном левичарима.

Реч је о човеку који је предложио да се национална валута замени доларом, додајући да ће "спалити" Централну банку због лошег управљања економијом.

Један од његових контроверзнијих ставова, јесте и најава да, уколико освоји власт, планира да замрзне односе с Кином.

"Коме ћеш онда продавати соју и све остало", пита га Мухика.

Ово није први пут да Милеи добија критике од некада омиљеног уругвајског политичара, који је, иначе својевремено побрао и симпатије целог света када је, због скромног начина живота проглашен "најсиромашнијим председником". 

"Он прича превише, превише је високозвучан. Ако ће заиста да ради то што каже, можда би за почетак могао мање да говори", рекао је Мухика.

Он је ипак скептичан да би Милеи заиста могао да на општим аргентинским изборима у октобру, преузме узде Аргентине.

У то га убеђују апстиненција и бели листићи који су регистровани на недавном гласању. Верује зато, да би "маса неопредељених" лако могла да "изврне" тренутну панораму.

image
VV inauguration
banner