Свет

Аргентина је на корак од придруживања развојној банци БРИКС-а

Аргентина би у августу могла да постане чланица Нове развојне банке
Аргентина је на корак од придруживања развојној банци БРИКС-аwww.globallookpress.com © Rafael Henrique/Keystone Press Agency

Руководство Нове развојне банке (НДБ), коју је основао БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), гласаће у августу о чланству Аргентине у овој ораганизацији, преноси аргентинска агенција Телам.

Шефица Нове развојне банке (НБД) Брика, Бразилка Дилма Русеф, обавестила је министра економије Серђа Масу да јој је управни одбор ентитета формално омогућио да се гласа о уласку Аргентине у ту институцију на самиту гувернера НДБ почетком августа у Јужној Африци.

Предлог за приступање Аргентине биће поднет на иницијативу Бразила. Претходно је председник највеће јужноамеричке државе Луиз Инасио Лула да Силва рекао да ће Бразилија покушати да убеди партнере из БРИКС-а, да преко НДБ-а пруже помоћ Аргентини.

У јуну прошле године, аргентински председник Алберто Фернандез рекао је на састанку у формату БРИКС Плус да та земља жели да се придружи асоцијацији као пуноправна чланица.

Да би формализовала чланство, Аргентина ће у НДБ уплатити 250 милиона долара у државним обвезницама.

image