Свет

Нетанијаху: Рат против Хамаса и у случају примирја; ИДФ пробио врата тунела испод болнице

Званичник Хамаса изјавио је јутрос да су у току разговори између Хамаса и Израела о привременом примирју током којег би се организовао улазак помоћи у Појас Газе и разменили таоци и затвореници
Нетанијаху: Рат против Хамаса и у случају примирја; ИДФ пробио врата тунела испод болнице© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Завршен је 46. дан сукоба Израела и Хамаса, у коме је фокус на договор Хамаса и Израела о размени талаца.

Тим поводом премијер Израела Бењамин Нетанијаху сазвао је Владу.

Председник Русије Владимир Путин, истовремено се придружио хитној видео-конференцији с другим лидерима БРИКС-а, како би разговарали о текућој ескалацији на Блиском истоку.

Број погинулих у Појасу Газе од почетка палестинско-израелског сукоба 7. октобра премашио је 14.000, од тога 5.840 деце, a више од 33.000 људи је рањено, саопштиле су у понедељак власти енклаве.

Према речима званичника Хамаса, број пријављених несталих особа попео се на 6.800, од којих су око 4.500 жене и деца. Поред тога, рекао је да је број жртава међу медицинским особљем - лекарима, медицинским сестрама и болничарима - достигао 205, међу представницима цивилне заштите - 22, а међу новинарима - 62.

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избеглицама изнела је податак да је број расељених у Појасу Газе достигао приближно 1,7 милиона.

  • 21. нов 2023 • 21:47

    21:47

    Нетанијаху пред састанак Владе: Рат против Хамаса и у случају да договоримо примирје

    Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да евентуални привремени прекид ватре неће значити крај борби против палестинске милитантне групе Хамас.

    "Причају се бесмислице да ћемо, након што вратимо заробљенике, обуставити рат", рекао је Нетанијаху, уочи очекиваног гласања чланова владе о договору о заробљеницима, преноси Ал Џазира.

    Он је нагласио да је Израел у рату и да ће наставити да буде у рату док не постигне све циљеве.

    "Уништићемо Хамас, вратићемо све наше отете и нестале", поручио је он и додао да ће свака евентуална пауза у борбама омогућити израелској војсци да се "поновно припреми" за борбу.

  • 21:09

    Петнаесторо мртвих у израелском нападу на стамбену зграду на југу Газе

    Петнаесторо људи је погинуло, а 22 је повређено у израелском ваздушном нападу на стамбену зграду у Кан Јунису на југу Газе, јавила је вечерас телевизија "Ал џазира", а преноси Ројтерс.

    Како се додаје, катарска телевизија објавила је снимке на којима се види разрушени стан, мртва деца умотана у чаршаве и људи који траже преживеле по рушевинама. 

  • 21:06

    У току састанак израелске владе, две партије против договора

    У Израелу се тренутно одржава састанак министара у влади о могућем договору о ослобађању талаца које у Појасу Газе држи палестинска милитантна група Хамас.
    Састанку присуствује свих 38 министара, јављају израелски медији, преноси Гардијан.

    Претходно су одржани састанци ратног и безбедносног кабинета, али током њих није одржано гласање о договору са Хамасом.

    Две екстремно десничарске странке, чланице коалиционе владе премијера Бењамина Нетанијахуа најавиле су данас да неће подржати споразум о таоцима који разматра израелска влада.

    "Предложени споразум је лош и не смемо да пристанемо на њега. То је лоше за безбедност Израела, за таоце и војнике Израелских одбрамбених снага", саопштила је Партија верског ционизма, на челу са министром финансија Безалелом Смотричем, напомињући да је једини начин да се врате сви таоци "наставак војног притиска на Хамас до његове потпуне предаје", преноси Си-Ен-Ен.

    Партија Јеврејске моћи министра за националну безбедност Итамара Бен-Гвира саопштила је да ће јој "бити веома тешко да подржи споразум" и да је "наш захтев договор који ослобађа све, али под нашим условима".

    Ни Смотрич ни Бен Гвир су чланови кабинета за безбедност, али не и ратног кабинета, који се тренутно састаје ради разматрања споразума. 

  • 20:52

    Унија новинара Сирије: Израел намерно гађа новинаре

    Израел намерно напада новинаре у зони палестинско-израелског сукоба и у јужном Либану што је у супротности са свим међународним нормама и стандардима, поручио је шеф Уније новинара Сирије Муса Абд ал-Нур истичући да то треба да истражи Међународни кривични суд.

    "Напади на новинаре су намерни и систематски и представљају злочин по свим међународним стандардима, нормама и споразумима који предвиђају заштиту новинара као цивила у ратним зонама у складу са чланом 79 Женевске конвенције", рекао је председник Уније.

    Израел, како он тврди циља и породице новинара и гађа њихове домове у покушају да изврши притисак на штампу и спрече извештавање о томе шта се дешава у зонама сукоба. Зато се блокирају и комуникације у Појасу Газе, а Израел такође одбија да гарантује безбедност свих медијских радника који раде у зони сукоба, о чему је обавестио водеће светске новинске агенције.

  • 20:50

    ИДФ: Пресрели смо дронове из Либана и пробили ударна врата на крају Хамасовог тунела

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су пресреле неколико "сумњивих ваздушних мета, очигледно дронова", који су ушли у израелски ваздушни простор из Либана, након чега су се огласиле сирене за ваздушну опасност у Западној Галилеји. Истовремено су објавили да су пробили ударна врата на крају Хамасовог тунела испод болнице Ал Шифа.

    Додаје се да је опасност завршена, без изношења више детаља, наводи "Тајмс оф Израел".

    Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су вечерас да су пробиле ударна врата на крају Хамасовог тунела који су израелски војници открили прошле недеље испод болнице Ал Шифа у Гази, пренео је "Тајмс оф Израел".

    Из ИДФ-а су објавили две фотографије - на једној се виде отворена врата, на другој структура тунела.

    "Ево доказа о Хамасовом тероризму који се гноји испод болница", написали су на мрежи Икс.

  • 19:03

    Бајден: Договор о размени таоца све ближи

    Амерички председник Џозеф Бајден рекао је у уторак да је договор о ослобађању неких од више од 200 талаца које Хамас држи у Гази "веома близу".

    "Мој тим је у региону и вози се између главних градова. Сада смо веома близу, веома близу да неке од ових талаца вратимо кући врло брзо. Али не желим да улазим у детаље јер ништа није урађено док се не уради", рекао је Бајден новинарима.

  • 18:50

    УНРВА: У Гази погинуло 108 радника Агенције

    Најмање 108 радника Агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРВА) убијено је у Појасу Газе од 7. октобра, рекао је генерални комесар те организације Филипе Лазарини на друштвеној мрежи Икс."

    "Потврђено је да је убијено 108 чланова УНРВА -е (у Гази). Никада не бих замислио да ћу као генерални комесар унапријед планирати комеморације за своје особље. Ово се не може наставити", наводи се у поруци.

    Он је захвалио особљу на херојству јер "настављају да раде сваки дан у тешким условима".

  • 18:34

    Јужна Африка прекида дипломатске односе са Израелом

    Парламент Јужне Африке гласао је данас за прекид дипломатских односа са Израелом и затварање амбасаде те земље у Кејптауну услед растућих тензија између две државе због сукоба Израела и Хамаса.

    Предлог је усвојен са 248 гласова за и 91 против, а о примени ће одлучити влада председника Сирила Рамафозе, преноси Ал Џазира.

    Рамафоза је раније рекао да Јужна Африка верује да Израел чини ратне злочине и геноцид у опкољеном Појасу Газе, где је убијено на хиљаде Палестинаца.

    Више прочитајте овде.

  • 18:27

    На снази евакуација јорданске болнице у Гази, Јордан поручује да неће послушати наредбу

    Израел је наредио евакуацију јорданске пољске болнице у Гази, саопштио је данас јордански премијер Бишер Ал Касавни и поручио да Јордан неће послушати наређење.

    Ал Касавни је рекао и да је јорданска војска појачала присуство дуж своје границе "с обзиром на дешавања у Гази", пренео је Ројтерс.

    Према подацима палестинског Министарства здравља, више од две трећине болница у Појасу Газе престало је да ради због израелских напада, док је преосталих девет болница делимично у функцији.

  • 18:11

    Генерал слао писма упозорења Нетанијахуу још у марту: Савршена олуја Ирана, Хезболаха и Хамаса

    Шеф израелске војне обавештајне истраживачке јединице, генерал Амит Сар, упозорио је премијера Бењамина Нетанијахуа у писмима од марта и јула да би друштвено-политичка криза у вези са реформом правосуђа у земљи могла да подстакне Иран, Хезболах и Хамас да предузму војну акцију против Израела.

    Локални медији преносе да је генерал Сар писао премијеру да сви актери у регионалном систему указују да је Израел у "кризи без преседана која угрожава његову кохезију и чини га слабим за његове главне непријатеље - Иран, Хезболах и Хамас".

    "Идентификована је могућност стварања савршене олује, унутрашње кризе, широке ескалације у палестинском правцу и изазова из других праваца који би могли створити стални вишедимензионални притисак. Играчи у Ирану, Хезболаху, Хамасу и Исламском џихаду сматрају да Израел, у својој слабости, може да помери пажњу јавности на безбедносну ситуацију и на тај начин покрене ескалацију", наводи се у тексту једног од писама.

image