Србија и Балкан

Укратко 20. новембар: Стигао Столтенберг, Лукашенко позвао Србију да се определи

Аргентина је добила новог председника, а хрватски дипломата постао је персона нон-грата у Србији. Бајден је прославио 81. рођендан читајући поражавајуће анкете, док је Вучић упозорио да ће наредна година бити тежа од претходних
Укратко 20. новембар: Стигао Столтенберг, Лукашенко позвао Србију да се определи© Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko, File
  • Први секретар амбасаде Хрватске у Београду Хрвоје Шнајдер проглашен је за персону нон грата, саопштило је Министарство спољних послова Србије, додајући да је одлуку донело у складу са чланом 9. Бечке конвенције, која регулише дипломатско-конзуларне односе. По свему судећи, разлог за ову одлуку Србије је шпијунажу.
  • Санкције против Руске Федерације су попут бумеранга, Европљани пате, а Русија је успела да се избори са њима, истакао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Најава забране увоза руских дијаманата, како он каже, само је наставак потраге за санкцијама које би некако могле да погоде Москву.
  • Руско-кинески стратешки партнерски односи су на изразито високом нивоу, а реализују се велики заједнички пројекти, рекао је руски председник Владимир Путин учесницима Дијалога "Партија уједињене Русије – Комунистичка партија Кине". Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да је Кина спремна да сарађује са Русијом "како би донела више стабилности и позитивне енергије у свет".
  • Амерички председник Џозеф Бајден данас је прославио 81. рођендан, а, иако се поклонима у зубе не гледа, његов данашњи дар у виду поражавајућих резултата истраживања јавности, сигурно га није обрадовао. Анкета коју је спровео Ен-Би-Си њуз показала је да само 40 одсто Американаца верује да председник САД добро ради свој посао.
image