Свет

Газа посвађала Ердогана и ЕУ: Брисел би волео да га Анкара подржи

Брисел би волео да Анкара своју спољну политику усклади са политиком блока, али се Ердоган држи сасвим супротних ставова, пише "Еурактив"
Газа посвађала Ердогана и ЕУ: Брисел би волео да га Анкара подржи© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Односи Турске и Европске уније на озбиљном су тесту због отворено пропалестинских ставова Реџепа Тајипа Ердогана, пише "Еурактив", подсећајући да турски лидер припаднике Хамаса означава као "ослободиоце" или "муџахедине" који се боре за своју земљу.

Будући да је, чак и након 24 године чекања Турска и даље службено кандидат за чланство у ЕУ, Брисел би, према писању "Еурактива" више волео да га Анкара подржи него да се држи супротних ставова.

"Оно што председник Ердоган каже лоше се одражава овде у Бриселу. Увек очекујемо да се Турска усклади са нама у спољној политици", рекао је званичник ЕУ који је желео да остане анониман.

Ердоган, побожни муслиман и ватрени заговорник палестинских права, своје критике је, међутим, пооштравао како се број погинулих цивила у Гази повећавао, а Израел је оптужио за ратне злочине и опозвао турског амбасадора из Тел Авива.

"Главни кривац за масакр који се одвија у Гази је Запад", рекао је Ердгоган на шок својих савезника из НАТО-а, пред 1,5 милиона људи на митингу у Истанбулу.

У извештају о напретку земаља кандидата ка испуњавању критеријума за придруживање ЕУ, објављеном у среду, ЕУ је приговорила да је једнострана спољна политика Турске у супротности са приоритетима блока.

Речено је да је Анкара задржала веома ниску стопу усклађености, од 10 одсто, са ставом ЕУ о спољној и безбедносној политици.

"Његова реторика подршке терористичкој групи Хамас након напада на Израел уопште се не слаже са приступом ЕУ", додаје се.

Аналитичари, према писању "Еурактива", страхују и да би Ердоганов став о Израелу и Гази могао да угрози његов дипломатски приступ Западу након што је реизабран на функцију.

Односи Турске и ЕУ, иначе су у застоју од покретања преговора о чланству 2005. године.

Званичници ЕУ кажу да је првобитни ентузијазам нестао и да је дошло до приметног одступања од западних вредности, а да је уочљив и недостатак политичке посвећености спровођењу реформи.

Рат у Гази само додатно погоршава ионако тежак однос.

"Када је почео рат у Гази, многи од нас су мислили да би Турска могла да буде поштен посредник и велики играч у ширењу тензија у региону. Били смо веома охрабрени када смо видели значајну улогу коју је Турска одиграла у обнављању (украјинског) извоза житарица преко Црног мора", рекао је један од званичника.

Турско министарство спољних послова одговорило је на извештај ЕУ касно у среду, поручујући да као похвалу види оцену ЕУ да је став Турске о рату Хамаса  и Израела као потпуно некомпатибилан са њиховим.

"Осећамо потребу да подсетимо ЕУ, која је на погрешном месту у историји, да политике засноване на универзалним вредностима, међународном праву и хуманитарним принципима треба да буду применљиве не само на Украјину или неки други регион Европе, већ и на цео свет, укључујући Блиски исток", додаје се.

image