Србија и Балкан

Хрватски дипломата Шнајдер протеран због шпијунаже; Загреб: Очекивали смо ескалацију из Србије

Хрватско министарство спољних послова одбацује наводе да је њихов дипломата укључен у шпијунажу и врбовање за тамошњу службу
Хрватски дипломата Шнајдер протеран због шпијунаже; Загреб: Очекивали смо ескалацију из СрбијеGetty © Photo by Stuart Franklin/Getty Images

Први секретар у Амбасади Републике Хрватске Хрвоје Шнајдер протеран је због шпијунаже, незванично је потврђено "Новостима".

У питању је документована шпијунажа и врбовање за рад за хрватску службу. То значи да су прикупљени докази да је Шнајдер прекршио Бечку конвенцију, која регулише дипломатско конзуларне односе и услед тога је проглашен персоном нон грата.

Раније је Министарство спољних послова Републике Србије саопштило да је 20. новембра 2023. године донело одлуку да, у складу са чланом 9. Бечке конвенције, која регулише дипломатско-конзуларне односе, прогласи Хрвоја Шнајдера, првог секретара у Амбасади Републике Хрватске у Београду, за персону нон грата.

Загреб: Очекивали смо ескалацију из Србије

По овој одлуци, огласило се Министарство спољних и европских послова Хрватске, које је изразило жаљење због одлуке Републике Србије да првог службеника у Амбасади Републике Хрватске у Београду прогласи персоном нон грата.

"У потпуности одбацујемо основу за протеривање акредитованог хрватског дипломате. Наведена одлука Републике Србије представља корак према погоршању међусобних односа, као и даљој дестабилизацији осетљивих регионалних политичко-сигурносних прилика у време када је стабилност на југоистоку Европе изузетно важна за целу Европу", пише у саопштењу.

Министарство наводи да се очекивала ескалација односа уочи избора у Србији, али да нису очекивали протеривање дипломата.

"Забрињава нас што протеривање хрватског дипломате представља додатни притисак на службенике хрватске амбасаде у Београду, који се посебно манифестује у предизборно време у Републици Србији. С тим у вези, изражавамо жаљење што се антиципирана ескалација односа од стране Републике Србије у ово време реализовала драстичном одлуком о протеривању дипломате.

Министарство спољних и европских послова Хрватске задржава право да одговорити на овај потез у време и на начин који одабере, закључује се у саопштењу.

image