Свет

Зеленски: Тешко нам је на бојном пољу, али нећемо преговоре са Русијом

"Русија се не плаши. Не осећа се као да је против целог света. Руска војска ће наставити да напредује све док је САД и Кина не позову да се заустави и повуче своје трупе", рекао је украјински председник
Зеленски: Тешко нам је на бојном пољу, али нећемо преговоре са РусијомGetty © Photo by Ukrainian Presidency

Иако украјинској војсци није лако на бојном пољу, председник Владимир Зеленски је за британски лист "Сан" одбацио идеју о мировним преговорима са Русијом.

"Да ли је тешко на бојном пољу? Да. Али бити пријатељ или сести за преговарачки сто са Русијом? Не", тврди украјински председник.

Према његовим речима, сама Русија не изражава жељу да се склопи мир, па стога Украјина не може да пристане на "мир по сваку цену". 

"Русија се не плаши. Не осећа се као да је против целог света. Руска војска ће наставити да напредује све док је САД и Кина не позову да се заустави и повуче своје трупе", рекао је Зеленски.

Признао је да Кијев има "много проблема", али ово није најтеже време за земљу која је "у центру глобалног ризика од Трећег светског рата".

Премда је признао да Украјина у потпуности зависи од САД. "Остајемо јаки. Тешко нам је. Да, потребни су нам бољи резултати на бојном пољу, али то нам треба прво. Ово није филм. Не може бити магије сваки дан", рекао је.

Украјини је преко потребна војна помоћ, јер Русија неће стати и наставиће да напредује, тврди Зеленски и не пропушта прилику да се још једном пожали на недостатак оружја.

Позвао је Запад да повећа помоћ "на било који начин". Признао је да Русија "контролише небо" и предложио решење – пребацивање система ПВО на Запад.

"Ако можете да дате, дајте! Ако можете да продате, продајте! Можемо да изнајмимо оружје. Ако не желите да дате или не можете, хајде да размислимо о заједничкој производњи. Дајте нам дозволе, наћи ћемо новац", предложио је украјински председник.

Према Зеленском, помоћ коју Кијеву пружају САД и европске земље "није довољна".

"Ми смо најјача од земаља од свих које су биле у саставу СССР-а. Ако униште нас, врло брзо ће заузети земље НАТО-а, балтичке земље, Пољску, или друге. И после тога ћете ви морати да ангажујете своје трупе. Ако то не урадите како бисте се за НАТО борили против Русије, НАТО ће престати да постоји", објашњава Зеленски.

Пожалио се и да војне акције на Блиском истоку не помажу Украјини, али Кијев препознаје сукоб између Израела и Хамаса као "изазов за свет" и "покушава да помогне колико може".

За трагичне догађаје на Блиском истоку окривио је Русију, називајући војне операције у овом региону "великом жељом" Москве.

Упитан да ли би Украјина искористила шансу да убије Путина, уколико би се таква прилика појавила, Зеленски је рекао:

"Ово је рат. И Украјина има сва права да брани нашу земљу".

image