Свет

Лојд Остин: Украјина ће ући у НАТО после рата

Током интервјуа на Си-Ен-Ену шеф Пентагона је и бранио контроверзну одлуку САД да донирају Украјини касетну муницију упркос опасности коју она представља пре свега за цивилно становништво
Лојд Остин: Украјина ће ући у НАТО после рата© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Амерички министар одбране Лојд Остин изјавио је да "нема сумње" да ће се Украјина придружити НАТО-у по окончању рата с Русијом.

"Не сумњам да ће се то догодити, а чули смо да скоро све земље у просторији говоре исто", рекао је Остин у интервјуу за Си-Ен-Ен након дводневног самита НАТО-a у Вилњусу који је протекао у светлу потенцијалног чланства Украјине у том војном пакту.

Додао је ипак да је потребно унапредити и друге ствари да би се то десило, попут реформе правосуђа и демократских стандарда, али и да су позитивни гласови деловали умирујуће за украјинског председника Владимира Зеленског.

Упитан колико је Кијев близу испуњавања стандарда Северноатлантске алијансе, Остин је рекао да "још има посла".

"Што се тиче обуке и опреме, има још посла. Али ми сада радимо док се они боре у рату. Потребно је још више да се уради да би се осигурало да буду комплетно способни (за чланство)", истакао је први човек Пентагона.

Председник САД Џозеф Бајден раније је нагласио да Украјина није спремна за улазак у НАТО, рекавши за Си-Ен-Ен у ексклузивном интервјуу прошле недеље да рат у Украјини треба да се заврши пре него што Алијанса може да размотри прикључење Украјине том војном савезу.

Током интервјуа на Си-Ен-Ену Остин је и бранио контроверзну одлуку САД да донирају Украјини касетну муницију упркос опасности коју она представља пре свега за цивилно становништво.

"Треба да запамтимо да се они жестоко боре да одбране своју суверену територију", изјавио је министар војни САД и додао да су се Украјинци "писмено" обавезали да ће муницију користити само на "одговарајућим местима".

"Они ће снимати места где је користе и даће приоритет напорима за деминирање. И ми ћемо им помоћи у томе", истакао је Остин.

На питање колико ће Америци бити потребно времена да обезбеди касетне бомбе кијевском режиму, рекао је да жели да буде сигуран да ће Украјина остати успешна у борби, али да не би спекулисао о датумима.

image