Култура

Изложба о Сaмјуелу Бекету у Салону Музеја града Београда

Инспирисани чувеним писцем и нобеловцем, цртеже и друга дела изложили су македонска ауторка Вана Урошевић и београдски уметници Зоран Тодовић и Марија Ћалић
Изложба о Сaмјуелу Бекету у Салону Музеја града БеоградаGetty © Oli Scarff

Мултимедијална изложба "Приземљен – Бекет у Београду", посвећена чувеном ирском књижевнику и драмском писцу Сaмјуелу Бекету, отворена је у Салону Музеја града Београда.

Инспирисани чувеним писцем, цртеже и друга дела изложили су македонска ауторка Вана Урошевић из Скопља и београдски уметник Зоран Тодовић, док су фотографије дело Марије Ћалић из Београда.

Oсим наведених аутора, у излогу Салона пројекат су обогатила и одабрана дела Божидара Бабића, Лазара Андријашевића и Драгомира Чеде Николића, а на доњем нивоу музеја је уприличена пројекција видео-филма.

На изложби су приказане и локације прве премијере "Чекајући Годоа" (1952), најславније драме апсурда из пера Бекета.

Кустос изложбе о Бекету у Београду је професор Никола Шуица.

Игре виших сила

Сaмјуел Бекет (1906–1989) је драматург и романописац ирскога порекла. Након Ирске, живео је у Паризу, где је после Другог светског рата почео да пише на француском језику. Добитник је Нобелове награде за књижевност 1969. године.

У својим делима, у којима се бави питањима егзистенције, даје крајње песимистичну визију света и приказује живот као игру виших сила, проблематизујући све проблеме модерног начина живота.

Најпознатији је по свом чувеном делу "Чекајући Годоа", а памте се и: "Завршетак игре", "Малоун умире", "Марфи" и "Молој"'.

image