Свет

Зелени против зелене: Аналена Бербок критикује Грету Тунберг

Огрнута традиционалним црно-белим палестинским шалом око врата, Тунбергова је на скупу рекла да покрет за заштиту климе има дужност да "слуша гласове оних који су потлачени и који се боре за мир и правду"
Зелени против зелене: Аналена Бербок критикује Грету Тунберг© Dan Kitwood/Getty Images

Климатска активисткиња Грета Тунберг наставља да шокира "зелену јавност" својим пропалестинским изјавама, а овог пута критике Швеђанки упутила је и министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок.

Бербокова је нагласила да је Тунберг својим острашћеним изјавама о блискоисточном сукобу, нанела максималну штету климатском покрету и да се дисквалификовала као шампион за заштиту климатских промена, пише "Шпигл".

"Делови климатског покрета, као у Немачкој под Луизом Нојбауер, јасно осуђују Хамасов терор. Други, попут Грете Тунберг, раде управо супротно. Таквим изјавама се легитимишу варварске акције једне терористичке организације (Хамас). Не мислим да је задала максималну штету климатском покрету, већ да је такав приступ неодговоран", рекла је Бербокова за "Цајт".

Тунбергова је говорила на климатском скупу 12. новембра у Амстердаму, када је са традиционалним црно-белим палестинским шалом око врата, рекла да покрет за заштиту климе има дужност да "слуша гласове оних који су потлачени и који се боре за мир и правду".

Тунбергова је већ била критикована јер није посебно помињала израелске жртве после упада Хамаса од 7. октобра, од када је погинуло више од 1.200 људи, док је стотине киднаповано.

image
VV inauguration
banner