Свет

Лукашенко: Пронаћи нова решења за јачање безбедности земаља ОДКБ-а

Почео је састанак у уском кругу Организације Уговора о колективној безбедности у Минску. Белоруски лидер позвао је колеге да сумирају овогодишње резултате, размотре актуелна питања међународне и регионалне безбедности и главне трендове у развоју војно-политичке ситуације у свету
Лукашенко: Пронаћи нова решења за јачање безбедности земаља ОДКБ-а© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) остаје саставни елемент у обезбеђивању безбедности држава чланица и евроазијског региона у целини, рекао је председник Белорусије Александар Лукашенко на састанку Савета за колективну безбедност Организације у Минску.

Геополитичка ситуација у свету се протекле године веома брзо мењала, па ће и данашњи распоред током нашег сусрета бити интензиван, каже Лукашенко.

Земље ОДКБ извеле су сет вежби за јачање војне компоненте организације, а у октобру је Минск постао платформа за велику међународну конференцију о евроазијској безбедности, подсећа Лукашенко.

Неке од активности су већ завршене, реализација неких задатака се наставља, а одређене приоритетне области су дугорочне природе и њима се баве и државе чланице и Секретаријат ОДКБ, додаје Лукашенко.

Потребно је да се пронађу нова решења за јачање безбедности земаља ОДКБ, казао је белоруски лидер и позвао колеге да сумирају активности организације за ову годину.

На састанку ће бити речи и о међународној и регионалној безбедности, додао је белоруски лидер и нагласио да је потребно анализирати главне трендове у развоју војно-политичке ситуације у зони одговорности ОДКБ и у свету.

Садашњим састанком Савета за колективну безбедност ОДКБ фактички се завршава белоруско председавање Организацијом, aли формално, Белорусија преноси функције председавајућег на своје казахстанске пријатеље 31. децембра 2023. године, наводи Лукашенко.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner