Русија

Лавров: Запад ОДКБ сматра претњом, зато покушава да поквари односе чланица

Америка на ОДКБ, ШОС и БРИКС гледа као на сметњу "својој доминацији у међународној арени, као на центре будућег мултиполарног светског поретка", објаснио је шеф руске дипломатије
Лавров: Запад ОДКБ сматра претњом, зато покушава да поквари односе чланицаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Запад у ОДКБ-у види претњу својој доминацији на међународној арени и зато покушава да нас подели, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров након данашњег састанка министара спољних послова Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) у Минску.

Према његовим речима, током састанка је установљено да Запад и на ОДКБ и на ШОС и на БРИКС гледа као на претњу "својој доминацији у међународној арени, као на центре будућег мултиполарног светског поретка, у коме Запад види претњу својим интересима, својој хегемонији".

Сходно томе, приметне су очајничке, агресивне акције Запада да унесе раскол међу чланице ових организација и других независних структура, додао је руски министар. "Прибегавају бескрупулозним методама како би забили клин у односе чланица ОДКБ-а", објаснио је.

Учесници састанка дошли су до закључка да је неопходно да се одупру овом притиску Запада, у потпуности испуњавају савезничке обавезе и ојачају јединство.

"И председник Белорусије је нагласио да то захтева не само савезничка морална обавеза, већ и чисто прагматични интереси. Јер, на крају крајева, сви ми у ОДКБ, у оквиру Заједнице независних држава (ЗНД), у оквиру Евроазијске економске уније и у оквиру Савезне државе, морамо да живимо заједно и заједно решавамо наше проблеме. Не можемо једни од других да побегнемо", закључио је.

Шефове делегација држава чланица ОДКБ-а и генералног секретара организације примио је председник Белорусије Александар Лукашенко, јавило је руско Министарство спољних послова.

Запад је опседнут свешћу о непоправљивој уверености у сопствену исправност, додао је Лавров након састанка.

"Другим речима, Запад је обузет очувањем своје хегемоније на међународној сцени, наметањем својих правила која подривају међународно право и формулишу се по принципу 'данас ми одговара да је црно, сутра да је бело'", објаснио је.

Таква тенденција је приметна у различитим сферама међународног живота, између осталог у односу Запада према активностима интеграционих структура на постсовјетском простору.

Према његовим речима, Запад, као што је то већ радио у Авганистану, Ираку, а сада и у Украјини, чим изгуби интерес напушта ситуацију коју је створио и одлази остављајући дате територије у рушевинама и у критичном стању.

Према његовим речима, ОДКБ би морао правилно да анализира актуелну ситуацију и одабере пут.

Теза да земље ОДКБ треба да буду заједно и заједнички одговарају на изазове веома је актуелна, с обзиром на тренутну геополитичку ситуацију у свету, рекао је генерални секретар организације Имангали Тасмагамбетов на састанку, преноси ТАСС.

Потврдио је речи белоруског председника да геополитичка ситуација у свету наставља да се погоршава.

image