Свет

"Истиче нам време": НАТО прави "војни Шенген"?

Алијанса би да напправи зону у којој би се што брже транспортовале војне трупе и опрема у случају рата са Русијом
"Истиче нам време": НАТО прави "војни Шенген"?© Sean Gallup/Getty Images

НАТО би требало да успостави "војни Шенген", како би се у случају рата са Русијом омогућило што брже кретање трупа, опреме и муниције, поручио је шеф европске логистике Алијансе Александар Солфранак.

"Истиче нам време. Оно што не урадимо у мирнодопским условима неће бити спремно у случају кризе или рата", рекао је Солфранак позивајући европске нације да се укључе у формирање такве зоне.

Солфранк је, иначе, задужен за Заједничку команду за подршку која координира кретање људи и материјала блока широм читавог континента. Иако је центар основан 2021. како би се поједноставиле припреме за потенцијални рат са Русијом, његово функционисање и даље коче национални прописи.

Преношење муниције преко европских граница често тако захтева посебне дозволе, док транспорт великих трупа или опреме може захтевати претходно обавештавање.

Солфранк је зато, говорећи за Ројтерс, позивајући се на споразум о слободном путовању између већине држава ЕУ, предложио да европске земље успоставе "војну шенгенску зону".

О оваквим логистичким и бирократским питања НАТО-а говорио је раније и бивши командант америчке војске у Европи Бен Хоџис.

"Немамо довољно транспортних капацитета, нити инфраструктуре која омогућава брзо кретање НАТО снага широм Европе", рекао Хоџис прошле године.

Различите земље, на пример, имају различите колосеке, указао је он, додајући да немачки железнички оператер "Дојче бан" има капацитет да премести само једну и по оклопну бригаду – што је око 4.000 војника, 90 тенкова и 150 оклопних возила – у било ком тренутку.

Но, није лако ни кретање друмом. Ројтерс тако подсећа да је група француских тенкова која је прошле године ишла кроз Немачку на вежбу у Румунији, заустављена јер им је тежина била већа него што прописи о друмском саобраћају дозвољавају.

А чак и када би се тенковима дозволило да прођу кроз Немачку, они физички не би могли да пређу Пољску у којој их чекају лоше конструкције мостова.

НАТО тренутно има 10.000 војника у осам борбених група стационираних широм источне Европе. Генерални секретар Јенс Столтенберг најавио је прошле године да им је циљ припреме 300.000 високо спремних резервиста. Према Столтенберговом плану, 100.000 ових војника могло би да стигне до бојног поља у року од недељу дана, док би остатак стигао месец дана касније.

Иако је Русија више пута упозоравала да је НАТО постао де факто учесник у украјинском сукобу тако што је Кијеву обезбедио оружје, обуку и обавештајне податке, Москва до сад Алијанси није претила ратом.

Солфранк ипак тврди да се НАТО мора припремити за такав сукоб. 

"Морамо да будемо испред њих, морамо добро да припремимо сцену пре него што се неко позове на члан 5", рекао је он Ројтерсу, мислећи на заједничку одбрамбену клаузулу блока.

image
VV inauguration
banner