Србија и Балкан

Столтенберг: На Западном Балкану не постоји директна војна претња

Генерални секретар НАТО-а изјавио је у Скопљу да је овај регион стратешки важан за Алијансу, а говорећи о безбедносној ситуацији у њему поменуо je "сепаратистичке тенденције у БиХ" и крхку безбедносну ситуацију на "Косову"
Столтенберг: На Западном Балкану не постоји директна војна претња© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је током посете земљама Западног Балкана уочио да постоје сепаратистичке тенденције у Босни и Херцеговини, крхка безбедносна ситуација на "Косову" и застој у нормализацији односа Београда и Приштине.

Он је на конференцији за новинаре са лидерима земаља Западног Балкана које су и чланице НАТО-а, рекао да би стабилност требало да буде основна тежња земаља у региону.

"Овај регион је стратешки важан за НАТО, али постоје разлози за забринутост у последње време. Време је да превазиђу локални конфликти, као и да престане рат у Украјини", рекао је он.

На заједничкој конференцији за новинаре у Скопљу са хрватским председником Зораном Милановићем, албанским премијером Едијем Рамом и својим домаћином македонским премијером Димитром Ковачевским Столтенберг је похвалио Северну Македонију као валидну чланицу НАТО и пример успешног мултиетничког друштва на Западном Балкану.

"У Северној Македонији све етничке заједнице живе у мирном суживоту што доприноси стабилности и просперитету целог друштва", истакао је Столтенберг.

Он је указао да су у години када НАТО обележава 75. годишњицу постојања примарни циљеви Алијансе јачање стратешких потенцијала НАТО и постизање мира у Украјини и стабилност на Западном Балкану.

Истакао је да на Западном Балкану не постоји "директна војна претња", али и навео да постоји повећана пажња усмерена ка региону.

"Видимо да је повећана пажња углавном ка Косову, као и у БиХ, али не видимо никакву директну војну претњу. Забринути смо због развоја појединих догађаја у погрешном смеру, али истовремено, потребно је схватити снагу и значај НАТО-а. Овде смо присутни много година. Имамо неколико савезника, на Косову смо повећали присуство са још око 1.000 војника, још више наоружаних", рекао је Столтенберг и истакао да НАТО пажљиво прати ситуацију у региону.

Истакао је да Алијанса чини оно што је потребно савезницима.

"Морамо да стабилизујемо комшилук НАТО-а јер смо самим тим и ми безбеднији. Зато сам и разговарао са лидерима региона, то нам помаже да добијемо боље заједничко разумевање безбедносне ситуације", рекао је први човек НАТО-а.

image