Свет

Француска попушта: Гранате за Украјину не морају да су произведене у ЕУ

Потребна нам је европска производња, али знамо како да будемо флексибилни да помогнемо Украјини, поручио је француски дипломата
Француска попушта: Гранате за Украјину не морају да су произведене у ЕУGetty © Photo by Hannah Beier/Getty Images

Имајући у виду да је сва прилика да Европска унија неће моћи да испуни обећање дато Украјини да ће јој испоручити милион артиљеријских граната до марта 2024, Француска је присиљена да одустане од пређашњег инсистирања да муницију треба набављати само у Европи.

Ипак, пре него што се прибегне страним добављачима ЕУ мора да пробије мартовски рок, рекао је високи француски дипломата за "Политико".

"Све док не дођемо до тог закључка, нећемо то учинити (куповати у иностранству), али ако будемо морали да се прилагодимо, прилагодићемо се. Потребна нам је европска производња, али знамо како да будемо флексибилни да помогнемо Украјини", додао је.

"Политико" констатује да је ово значајан помак од традиционалне позиције Француске да охрабрује националне владе да купују европско оружје и муницију. 

Раније овог месеца немачки министар одбране Борис Писторијус рекао је да циљ преамбициозан и да неће бити испуњен

Из Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) пак поручују да је март још далеко, те да чак и ако циљ не буде испуњен до тог месеца, Кијев ће добити обећану муницију.

"Питање је само да ли ћемо то решити до марта или касније 2024", саопштили су из ЕЕАС-а.

ЕУ се раније ове године обавезала да ће Украјини обезбедити артиљеријску муницију у року од 12 месеци, прво из својих залиха, а потом кроз заједничке уговоре о набавци и повећањем индустријских капацитета.

image