Свет

Шведски министар одбране: Морамо да уђемо у НАТО да се заштитимо од Русије

Не желимо да отпишемо Русију као претњу, јер је ова држава показала издржљивост у Украјини, изјавио је Пал Јонсон за британски "Гардијан"
Шведски министар одбране: Морамо да уђемо у НАТО да се заштитимо од Русије© Tanjug/Jonas Ekstromer/TT News Agency via AP

Шведска мора да постане пуноправна чланица НАТО-а што је пре могуће, како би одбила претњу од Русије, рекао је министар одбране те земље Пал Јонсон.

Он је изјавио да не може да постави временски рок за завршетак приступања Шведске НАТО-у, али је додао да је уверен да ће Турска и Мађарска, две преостале чланице које још нису ратификовале чланство Шведске, то на крају учинити.

"Не желимо да отпишемо Русију као претњу, јер је Русија показала издржљивост (у Украјини). Не смемо то да сметнемо с ума, а то радимо тако што превазилазимо своје националне слабости и идемо ка потпуној интеграцији у НАТО што је пре могуће", рекао је Јонсон за "Гардијан".

Говорећи из Хелсинкија, где се у уторак обратио Ханакарајат форуму за одбрамбену и безбедносну политику, Јонсон је рекао да постоји "снажна подршка" шведској пријави за чланство међу савезницима у НАТО-у.

Шведска је, како је рекао, понудила НАТО-у "бољу стратешку дубину и важне војне ресурсе".

Шведска је аплицирала за чланство истовремено са Финском у мају 2022, обе земље су се тада одрекле своје војне неутралности. У априлу ове године, 11 месеци касније, Финска је званично постала чланица НАТО-а, док Шведска још чека на одобрење Турске и Мађарске.

У јулу, турски председник Реџеп Тајип Ердоган је, након разговора са шведским премијером Улфом Кристерсоном, пристао да проследи протокол о приступању Шведске турском парламенту што је пре могуће. Међутим, прошле недеље је турски комитет за спољне послове саопштио да одлаже одлуку, јер питање још "није сазрело" за одлучивање.

Неизвесност постоји и око намера Мађарске, иако је Јонсон рекао да је Будимпешта уверила Стокхолм да "неће бити последња земља која ће ратификовати" апликацију Шведске. Мађарска је прошле недеље саопштила да није спремна на ратификацију, иако је премијер Виктор Орбан претходно рекао да је одобрење само техничка ствар.

Упркос овим кашњењима, Јонсон, члан Умерене партије, рекао је да остаје уверен у будућност Шведске у НАТО-у.

"Сигуран сам да ћемо бити савезници", додао је он.

Јонсон је навео да је Шведска сада безбеднија него што је била пре него што је затражила чланство у НАТО-у захваљујући, како је напоменуо, безбедносним гаранцијама добијеним од САД, Велике Британије, Немачке, Француске и других нордијских земаља.

Министар одбране је истакао да је Финска остала "најближи политички партнер Шведске у безбедности и одбрани", додајући да ће тај однос и даље бити у центру пажње Стокхолма.

image