Свет

Конгрес ускоро одлучује о судбини пакета који обједињује помоћ за Украјину, Израел и Тајван

Извори за Ен-Би-Си претходно су рекли да ће шансе за усвајање "мега пакета" у вредности од 106 милијарди долара драстично опасти ако то не буде учињено до краја године
Конгрес ускоро одлучује о судбини пакета који обједињује помоћ за Украјину, Израел и ТајванGetty © Drew Angerer/Getty Images

Лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер планира да пре 4. децембра сазове гласање о предложеном пакету помоћи за Украјину и Израел. 

Администрација председника Џозефа Бајдена до сада није успела да прогура пакет средстава за "националну безбедност" у вредности од око 106 милијарди долара, а који обједињује средства за Украјину, Израел и Тајван.

"Највећа препрека" усвајању овог предлога је инсистирање републиканаца на изменама политике САД о пограничној безбедности, што су "црвени" конгресмени представили као услов за даље финансирање Кијева.

"Један од најважнијих задатака које морамо да завршимо је усвајање закона о финансирању како бисмо осигурали да ми, као и наши пријатељи и партнери у Украјини, Израелу и индо-пацифичком региону имамо неопходне војне капацитете да се супротставимо и одвратимо своје противнике и конкуренте", поручио је Шумер у писму сенаторима у недељу.

Он је упозорио да ће Украјина без даљег америчког финансирања вероватно изгубити борбу против Русије, позивајући сенаторе да присуствују тајном брифингу у наредним данима како би добили најновије информације о сукобу.

Међутим, републикански председник Обавештајног одбора Представничког дома, Мајк Тарнер, рекао је у недељу да је мало вероватно да ће пакет помоћи Украјини и Израелу бити одобрен пре краја године, такође наводећи питање безбедности америчке јужне границе као главну препреку.

Извори са Капитол хила претходно су за Ен-Би-Си рекли да ће шансе за усвајање предлога Бајденове администрације драстично опасти ако се то не учини до краја године.

Предлог за уједињено финансирање Украјине, Израела и Тајвана претходно није прихваћен, а Представнички дом са републиканском већином је уместо њега почетком новембра усвојио пакет помоћи намењен искључиво Тел Авиву, у вредности од 14,3 милијарде долара.

image