Свет

ФБИ дише за вратом Новаку Ђоковићу по налогу "Модерне": Подсмевао нам се због одбијања вакцине

Повратак Ђоковића и победа на турниру УС опен "подржавају тврдње против вакцине", тврде из компаније "Модерна"
ФБИ дише за вратом Новаку Ђоковићу по налогу "Модерне": Подсмевао нам се због одбијања вакцине© AP Photo/Manu Fernandez

Компанија "Модерна" основала је посебно одељење, на челу са Ники Рутман, бившим агентом Федералног истражног бироа (ФБИ) које прати Новака Ђоковића, најбољег тенисера света, због његових изјава о вакцини и одлуке да се не вакцинише, пише "Њујорк пост".

На листи "високо ризичних" славних личности, поред Ђоковића су и милијардер и оснивач компаније "Тесла" Илон Маск и глумац Расел Бренд.

Фармацеутска компанија са седиштем у Бостону, која је продала једну од првих мРНА вакцина против вируса корона, формирала је тим који је добио звање "одељења за дезинформације", а чији је задатак да прати јавне личности које су одбиле да се вакцинишу.

Одељење које је основала "Модерна" разоктрили су независни новинари Ли Фанг и Џек Поулсон који су дошли и до информације да је компанија тражила извештај под називом "Ђоковић, крунисани херој против вакцине после победе на УС Опену".

"Модерну" највише брине то што је Новак успео да се врати на турнире који су му били забрањени, посебно УС Опен, чији су главни спонзор. Фармацеутска компанија сматра да им се српски ас освајањем трофеја на Отвореном првенству САД-а подсмехнуо.

Они наводе да повратак Ђоковића и победа на овом турниру "подржавају тврдње против вакцине".

Велики број Новакових навијача био је одушевљен када је Србин подигао 24. Гренд слем трофеј, а то брине "Модерну" јер је јасно да српски ас има велики утицај због чега га сматрају "високо ризичном" особом.

"Ђоковић, који се противио вакцини, због чега није могао да се такмичи на УС Опен-у 2022. године, вратио се и освојио турнир који спонзорише 'Модерна', што је ојачало тврдње да су вакцине непотребне", део је извештаја који је пренео "Њујорк Пост".

Под ознаком "високо ризичне" особе је и Илон Маск, нарочито због видеа који је објавио, а који доводи у питање ефикасност вакцине.

Ники Рутман, којој је додељен Новаков "случај" две деценије је била ФБИ агент, а сада је у "Модерни" директор одељења за глобални обавештајни рад.

image