Корона поново хара?

Порука је послата – ако сте мислили да је пандемија прошла, да је вирус нестао, преварили сте се, вирус је ту и биће ту до даљњег. Пандемије за сада нема, ситуација није алармантна, али то не значи да неће бити
Корона поново хара?Getty © Spencer Platt

У претходном тексту на ову тему – Корона није одјављена(РТ Балкан 26.04.2023.), написали смо да је пандемија у својеврсном стенд бај стању. То значи да је само привремено заустављена и стављена по страни, пошто је почела руска специјална војна операција. Руска војска успела је тада да протера вирус и тзв. пандемију из Украјине, иако је у епидемиологији добро познато да се заразе и епидемије неупоредиво брже шире у подручјима захваћеним ратом, него у мирнодопско време.

Замислите, у духу сократовске ироније, ситуацију на фронту у рововима где надређени својим војницима наређују да држе социјалну дистанцу, носе хируршке или платнене (по вољи) маске, не рукују се, на свака два сата перу руке и сл. А ако којим случајем нису цепљени, биће им забрањено да уопште дођу у неки ров, посебно у вечерњим сатима. Чак их могу вратити кући.

Међутим, иако је протеран из Украјине, вирус је успео да се задржи у другим крајевима и повремено се јавља, како не бисмо заборавили да је ту негде, пошто је по својој природи невидљив.

Тако се последњих дана у свим нашим главним медијима појавише прилози о вирусу, корони, новом заражавању и пандемији.

Да споменемо неке ‒ "Пандемија прошла, вирус остао"("Политика", 18.09.2023.);"Симптоми короне слични као раније"("Политика", 20.09.2023.);"Корона се (не)захуктава – без разлога за забринутост, важна је предострожност"(РТС 17.09.2023.);"Корона у јуришу, ове недеље састаје се `кризни штаб`. Јавља се чак 20 симптома, један доминира: Kоме се обратити и шта нас чека на јесен"("Блиц", 18.09.2023.);"Вирусолошкиња: Нема повратка короне, јер она никада није ни одлазила"(N1 21.09.2023.)…

Као што се може видети из самих наслова, порука је послата – ако сте мислили да је пандемија прошла, да је вирус нестао, преварили сте се, вирус је ту и биће ту до даљњег. Пандемије за сада нема, ситуација није алармантна, али то не значи да неће бити.

"Политика" је, у том смислу, известила да је Светска здравствена организација (СЗО) предвидела нове пандемије:"Уосталом и службеници Светске здравствене организације пре неколико месеци упозорили су да би се ваљало припремати за нове таласе оболевања. Пре свега, зато што је борба са вирусима увек врло тешка и увек прети опасност од неког новог соја патогена са смртоносним потенцијалом, упозорио је на недавном годишњем заседању Светске здравствене организације њен генерални директор Тедрос Аданом Гебрејесус, говорећи о глобалним здравственим изазовима, што подразумева и будуће могуће пандемије".

СЗО, као што знамо, ретко греши у својим предвиђањима и зато јој треба веровати да нам прете нове, још опасније пандемије.

Поново се јавио и др Шеклер, ветеринар из Краљева, саветујући између осталог, у изјави за РТ Балкан, да се носе маске, иако нема веће опасности. И он истиче да је важно да имамо у виду да је вирус са нама, тј. да није нестао (РТ Балкан 20.09.2023.).

Да подсетимо, у доба закључавања (2020) Шеклер је био један од највећих заговорника цепљења, увођења аусвајса и других тоталитарних мера. Познате су његове изјаве о томе да треба комбиновати разне вакцине и то " да је могуће, са различитим сојевима, а ако није могуће – са различитим платформама" (видети:"Шеклер: Увек је боље комбиновати вакцине" РТВ 20.07.2021.). Пример овог доктора ветерине, чији се научни радови тичу махом перади, а у једном се бави и тиме како се решити паса луталица, еклатантан је у целој причи око пандемије и строгих мера које су због ње спровођене.

Вероватно навикнут на послушност животиња око затварања у торове и штале, непротивљења вакцинисању и сл., чудио се томе како људи држе до слободе и других права која им по Универзалној декларацији о људским правима усвојеној резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација још 1948. године, Уставом своје земље и важећим законима припадају и зашто уопште постављају нека питања о томе и траже аргументе и доказе:"Овде су се стално правдали људским и уставним правима. Мени је чудно да такав систем уводе Словенија, Италија, Француска, Аустрија и многе друге земље Европе и да се тамо не жале на кршење људских права... Испада да је држави важније шта ће о њој да мисле антиваксери, него грађани који су се вакцинисали, били послушни и радили све што треба… Kо ту испада мајмун?"(РТС; 19.09.2021.)

Истина је да су тзв. најдемократскије земље имале најтеже мере, међутим, истина је и да су у тим земљама постојали и јаки отпори завођењу таквог тоталитарног стања, сакривеног иза бриге о здрављу. Посебно се у тоталитарним мерама истицала Аустралија, која је депортовала Новака Ђоковића само зато што није примио вакцину, не дозволивши му да се такмичи на Аустралијан опену. Нису Аустралијанци хтели да испадну мајмуни, рекао би Шеклер, они да буду послушни и раде све што им се каже, а неки тамо непослушни, и још приде невакцинисани Новак Ђоковић, треба у томе да их угрожава.

Лекари су поново почели да апелују да сви који имају симптоме, буду одговорни и да се јаве у домове здравља. А најчешћи симптоми су ‒ болови у стомаку, дијареја, промуклост, болови у грлу, цурење из носа, повишена температура, бол у костима и сл. Такође се апелује да се одмах уради лабораторија и ПЦР тестирање.

Стара, помало заборављена прича о симптомима и тестирању опет је актуелизована. Зашто су ове две ствари (симптоми и тестирање) посебно важне за одржавање пандемијског стања? Зато што милијарде људи сваке године има ове симптоме који су исти код сваке прехладе, грипа или неког стомачног вируса. Међутим, како неко не би помислио да је само прехлађен, ту је сумњиво тестирање које обичан човек не може никако да има под својом контролом, а резултати су подложни разним манипулацијама.

Зашто? ПЦР – тест ланчане реакције полимеризације (енг. PCR – polymerase chain reaction) детектује само део генома вируса, што значи да на овај начин могу да се открију и мртви вируси или њихови делови. Кери Малис, творац ове методе, за шта је добио и Нобелову награду 1993. године, изјавио је још 1996. године да ови тестови не могу да се користе у дијагностичке сврхе у интервјуу који је дао Герију Налу (видети: Kary Mullis [PCR Inventor]).

И поред свега, пандемија, међутим, тешко у народу може да буде примљена онако како се то десило 2020. године. Пре свега зато што је народ у доброј мери освешћен, али и због тога, као што смо навели на почетку текста, што је у Украјини вирус нестао са почетком руске интервенције. На основу тога може се с правом закључити да се ради о политичком пројекту пандемизације са циљем стварања тзв. нове нормалности.

image
VV inauguration
banner