Свет

"Политикови" комплименти за РТ: Забринут због "огромног" домета руских медија на интернету

РТ и Спутњик се заједно могу похвалити милионима пратилаца у Европи, Латинској Америци и Африци, брине се атлантско гласило
"Политикови" комплименти за РТ: Забринут због "огромног" домета руских медија на интернетуGetty © Misha Friedman/Getty Images

"Политико" је узнемирен "огромним дигиталним дометом" који "налози које подржава Кремљ", а посебно они које воде РТ и Спутњик имају на друштвеним мрежама.

Овај проатлантистички портал је у новом тексту упозорио да "руска пропаганда" поспешује антизападне ставове својим извештавањем о сукобу на Блиском истоку, упркос цензури која је руским медијима наметнута на Западу.

РТ и Спутњик "се заједно могу похвалити милионима пратилаца у Европи, Латинској Америци и Африци, иако је ЕУ санкционисала њихово емитовање и рад на друштвеним мрежама", пише "Политико".

Након година поткопавања њиховог рада, Вашингтон је по ескалацији украјинског сукоба забранио рад сестринског канала РТ-а у САД, док је Брисел забранио друштвеним мрежама и Гуглу да приказују РТ корисницима у Европској унији.

Луксембуршки лист "Тагеблат" је раније овог месеца позвао на строже забране за руске медије, тврдећи да Европљани имају много начина да заобиђу државну цензуру, а што је довело до тога да популарност "проруских наратива" не јењава међу европском публиком.

Шефица Јужне команде Војске САД, Лаура Ричардсон, такође је рекла прошлог месеца да би Вашингтон требало да "учини више" у "информационом домену" Латинске Америке, где верује да треба више уложити у прозападне наративе.

"Политиков" текст је у великој мери заснован на подацима о руском онлајн присуству које је пружила Алијанса за безбедност демократије (АСД), амерички тинк танк који стоји иза злогласног "Хамилтон 68 дешборда".

Сврха овог дигиталног алата покренутог 2017. године је да открива "дезинформације" које на интернету наводно пласира Москва, на основу праћења непознатог броја налога на друштвеним мрежама.

"Хамилтон" је раскринкан захваљујући информацијама откривеним у Твитер фајловима, а новинар Мет Таиби открио је да је већина од 600 који су означени као "руски ботови" заправо били аутентични налози правих Американаца.

У новој верзији овог алата додата је напомена да није исправну "означити било кога или било шта што се појави на контролној табли као да има везе са пропагандом коју подржава држава" без додатне анализе.

image