Свет

Фармацеутске компаније харале Европом током пандемије: Здравље или профит

Интереси фармацеутских гиганата извршили су огроман утицај на европске доносиоце одлука током пандемије ковида 19, што је резултирало нетранспарентном набавком вакцина, закључци су истраживања француске и британске НВО
Фармацеутске компаније харале Европом током пандемије: Здравље или профит© Tanjug/AP Photo/Rogelio V. Solis, File

Истражујући како је недостатак транспарентности у фармацеутској индустрији у Европској унији штетио јавном здрављу, француска непрофитна организација "Глобал хелт адвокејтс" (ГХА) и британска хуманитарна здравствена мрежа СТОПАИДС закључиле су да велике мултинационалне фармацеутске компаније имају несразмерно учешће у питањима јавног здравља у ЕУ, односно да превише утичу на доношење одлука у блоку.

У извештају су описане околности у којима су вођени преговори о вакцинама против ковида, те закључено да се током пандемије утицај фармацеутског лобија на институције ЕУ, као што су Европска комисија (ЕК) и Европски парламент (ЕП), значајно повећао, као и да је малобројним компанијама припало још више моћи над здравственом заштитом унутар ЕУ, што је утицало на здравље грађана.

"Приватни интереси извршили су огроман утицај на европске доносиоце одлука током пандемије, што је резултирало недостатком транспарентности у вези с јавно финансираним уговорима о вакцинама", рекла је Рован Дан из ГХА, у интервјуу за "Јуроактив Франс".

Извештај је иначе објављен у тренутку када се афере у вези с набавком и делотворношћу ковид вакцина нижу једна за другом, при чему су све бројнији апели из Брисела за доступношћу информација у вези с акцијама предузетим током пандемије.

Брисел тренутно разматра да искључи званичнике компаније "Фајзер" из ЕП.

Елем, закључак је да је превелик утицај фармацеутских компанија, довео до неких "одлука које су довеле до несрећа".

"Утврдили смо да се утицај ове индустрије, иако је постојао и пре пандемије, драстично увећао у време када је континент настојао да вакцинише популацију суочену с новим вирусом", наводи се у резимеу извештаја.

На почетку ковид пандемије у марту 2020. године ЕК је настојала да државама Уније обезбеди дозе вакцине што је пре могуће.

Вакцина као опште добро или средство зараде

"У то време Европска комисија промовише вакцину као опште добро доступно свима", истакла је Данова и додала да ЕУ затим брзо заостаје у кампањи вакцинације, посебно у поређењу с Великом Британијом и САД, па је Комисија почела да осећа "притисак јавности".

Ово је белгијски посланик Марк Ботенга, члан Посебног комитета ЕП за ковид пандемију, означио као "веома важну" промену у стратегији вакцинације ЕК.

"Урсула фон дер Лајен је одустала од идеје да вакцине буду опште добро у корист уговора о куповини с фармацеутским компанијама", истакао је Ботенга за "Јуроактив Франс".

Суочавајући се с хитношћу вакцинације, Комисија је попустила пред одређеним захтевима фармацеутских лабораторија, укључујући цене, транспарентност уговора и интелектуалну својину.

"Дајући фармацеутским лабораторијама контролу над ценом доза захваљујући интелектуалној својини, дошло је до застоја у нашој социјалној сигурности", додао је Ботенга.

Међутим, то није све. И ГХА и СТОПАИДС потврдиле су да је "несразмеран утицај" који су на Европску комисију вршиле велике фармацеутске компаније потенцијално ометао приступ вакцинама земљама у развоју.

Да би се нагласио утицај фармацеутског лобија, извештај се односи на уговоре о куповини вакцина између америчког "Фајзера" и Европске комисије, односно на то што су цензурисани.

"Фајзергејт"

Европски парламент, невладине организације и омбудсман ЕУ траже да се ови нечитљиви документи објаве, односно њихове нередиговане верзије.

Текстуалне поруке које су наводно размениле председница ЕК Фон дер Лајен и директор компаније "Фајзер" Алберт Бурла о уговору о куповини 1,8 милијарди доза вакцина против ковида 19 такође су изазвале велику пометњу.

"Нико не може да преговара о уговорима СМС поруком или сам. Ово је била веома добро структурирана процедура између држава чланица и Комисије", рекао је потпредседник ЕК Маргаритис Схинас 26. октобра.

"Постоји нездрав однос између институција и компаније 'Фајзер'. Желимо да знамо какав утицај поменуте СМС поруке имају на преговоре. Да ли се одређени детаљи, као што је цена, преносе СМС-ом?", упитао је Марк Ботенга.

Да би се ограничило лобирање фармацеутских гиганата у јавним органима, ГХА и СТОПАИДС препоручују да се сви будући преговори између ЕК и фармацеутских компанија воде на "потпуно отворен и транспарентан начин" и користећи "постојеће процедуре, а не неформалне канале".

Компаније "Фајзер", "Астразенека" и "Модерна" нису желеле да коментаришу податке наведене у извештају поменутих здравствених организација.

image