Свет

Немачка опозиција: Обуставимо исплате новим украјинским избеглицама

Било би противзаконито да се откажу исплате пристиглим избеглицама, али свима онима, који тек планирају да дођу, не треба дати никакве бенефиције, поручује Маркус Зедер
Немачка опозиција: Обуставимо исплате новим украјинским избеглицама© Christopher Furlong/Getty Images

Премијер Баварске и председник опозиционе немачке партије Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) Маркус Зедер позвао је на прекид исплате социјалних давања новим мигрантима из Украјине, преноси немачки лист "Штерн".

"Захтевамо да се обуставе социјална давања украјинским избеглицама, које тек планирају да долазе у Немачку", казао је Зедер.

Политичар је истакао да би било противзаконито да се откажу исплате пристиглим избеглицама, али да свима онима, који тек планирају да дођу, не треба дати никакве бенефиције

"За нове случајеве потребно је променити курс. Сви други који дођу код нас треба да добију социјална давања након пет година, а не после 18 месеци", оцењује.

Зедер је напоменуо да би у овом случају у Баварској, уместо бенефиција у готовини, тражиоцима азила износ за храну и одећу био пребачен на картице, а таква мера би, између осталог, могла да смањи број миграната.

Он је такође позвао Владу да за годину дана одложи повећање исплата планираних за јануар. 

"Мора да буде више мотивације да се иде на посао. Зато ћемо Бундесрату поднети иницијативу за општу ревизију бенефиција. Ко ради, не треба да прима мање од онога ко не ради. Зато су нам потребне промене", истакао је немачки политичар.

Зедер је раније изјавио да је Немачка тренутно у "тешкој државној кризи" усред буџетских проблема.

Тренутни главни проблем немачких власти су последице масовне миграције, као и начини подршке савезним државама које имају потешкоћа у смештају и збрињавању избеглица.

Од почетка миграционе кризе, у немачком друштву се често говори о теми социјалне сигурности за избеглице, која им, под одређеним условима, даје могућност да годинама примају бенефиције и живе не радећи ништа.

image