Свет

Амерички Сенат без договора о помоћи Украјини

Сви покушаји политичких противника да постигну договор завршени су дубоким несугласицама
Амерички Сенат без договора о помоћи Украјини© Alex Wong/Getty Images

Америчка демократска и републиканска партија нису успеле да се договоре о нацрту закона о заштити границе и борби против мигрантске кризе, што би им омогућило да се договоре око захтева америчког председника Џозефа Бајдена за додатну подршку Украјини, Израелу и Тајвану, преноси Ен-Би-Си њуз.

"Преговори у Сенату о пооштравању правила о азилу су пропали", наводи се у саопштењу.

Како се истиче, републиканци најављују блокаду Бајденовог захтева за безбедност и страну помоћ без адекватних имиграционих промена.

"Сви покушаји политичких противника да постигну споразум завршени су дубоким несугласицама. Демократе разумеју да републиканци не желе, или не могу да направе компромис у вези са разумним предлогом који може да прође", рекао је један извор за Ен-Би-Си њуз.

У том контексту, лидер демократске већине у Сенату Чак Шумер критиковао је политичке противнике, истичући да је њихове захтеве "наредио" бивши амерички председник Доналд Трамп.

Амерички председник Џозeф Бајден је претходно од Конгреса тражио 106 милијарди долара за помоћ Израелу и Украјини, али није добио подршку. Дом са републиканском већином гласао је да се подржи само Тел Авив, али је Сенат под контролом демократа блокирао иницијативу.

image