Свет

Бела кућа признала: Стигли смо до краја, не можемо више да помажемо Кијеву

Средства у америчком буџету за помоћ Кијеву су скоро нестала, што ће се лоше одразити на одбрамбене способности Украјине, каже портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби
Бела кућа признала: Стигли смо до краја, не можемо више да помажемо Кијеву© Samuel Corum/Getty Images

Нови пакети америчке помоћи Украјини смањују се због престанка договорених средстава за подршку Кијеву, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

"Средства у америчком буџету за помоћ Кијеву су скоро нестала, што ће се лоше одразити на одбрамбене способности Украјине", казао је Кирби, коментаришући недостатак сагласности америчког Конгреса за пружање даље помоћи Кијеву, укључујући војну.

Како је додао, америчка администрација већ доноси тешке одлуке у вези са новим пакетима помоћи, јер су договорена издвајања при крају. 

"Долазимо до краја", прецизирао је портпарол Беле куће, истакавши да је подршка Украјине неопходна са становишта обезбеђења националне безбедности САД.

Бела кућа је претходно затражила од Конгреса 105 милијарди долара за подршку Израелу, Украјини, политици САД у азијско-пацифичком региону и другим потребама. 

Представнички дом под контролом републиканаца до сада је одбијао да заједнички разматра захтев, предлажући да се помоћ Украјини и неке друге ставке раздвоје за одвојену расправу.

image