Свет

Сијарто Бербоковој: Не разумете нас, нећемо мењати став о Украјини

Мађарски народ, парламент и влада још увек не виде никакве предности за почетак превремених преговора о придруживању са Украјином, нагласио је мађарски министар спољних послова
Сијарто Бербоковој: Не разумете нас, нећемо мењати став о Украјини© Tanjug/TANJUG VIDEO

Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок "погрешно разуме" став Мађарске о приступању Украјине Европској унији, објавио је је министар спољних послова Петер Сијарто на Фејсбуку.

Одговарајући на изјаве Бербокове у Љубљани, Сијарто је рекао да је став Мађарске пажљиво размотрен и добро утемељен, "без намера да уцењује, а камоли да се поиграва", преноси МТИ.

"Мађарски народ, парламент и влада још увек не виде никакве предности за почетак превремених преговора о придруживању са Украјином. Како је земља 'веома далеко' од тога да буде спремна за такве разговоре, стратешко партнерство би било много адекватније", навео је Сијарто у саопштењу.

Сијарто је упозорио Бербокову да Мађарска неће променити свој став по том питању "без обзира на притисак", и позвао да се предлог о почетку приступних преговора са Украјином скине са дневног реда састанака следеће недеље у Бриселу, "да би се очувало европско јединство".

Шефица немачке дипломатије позвала је у уторак, током посете Словенији, премијера Мађарске Виктора Орбана да одустане од свог вета за почетак преговора Украјине о приступању ЕУ и одобрења додатних средстава за Кијев.

image