Свет

Ко је Стив Вознијак: Од гараже до Куће славних проналазача

Компанији је "епл 2" донео огроман комерцијални успех, због чега је Вознијак у трену постао мултимилионер и добио неформалну титулу изумитеља личног рачунара
Ко је Стив Вознијак:  Од гараже до Куће славних проналазачаwww.globallookpress.com © Imagespace

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са инжењером рачунарства и суоснивачем компаније "Епл" Стивом Вознијаком.

Стив Вознијак није председник, канцелар, премијер, па чак ни политичар. У питању је својеврсна "жива легенда Силицијумске долине": човек који је измислио лични рачунар.

Кроз свој рад у "Еплу" 70-их и 80-их, он је широко признат као један од најистакнутијих пионира револуције персоналних рачунара. Најпознатији је по изради прототипова рачунара "епл 1" и "епл 2", практично без ичије помоћи.

Информатичар и проналазач Вознијак годинама је био укључен у различите пословне и филантропске подухвате, бавећи се углавном образовањем деце у школама.

Стив Вознијак је рођен 11. августа 1950. године, у делу Калифорније који је данас познат као Силицијумска долина. После само годину дана студија, напустио је универзитет.

Био је пријатељ са Стивом Џобсом, каснијим директором "Епла". Пријатељство са Џобсом датира од момента повратка у Калифорнију, где су заједно основали комапнију "Епл".

Претходно је Вознијак радио у неколико технолошких компанија, између осталих у "Хјулит Пакарду". Док је радио за ХП, Вознијак је 1976. године дизајнирао микрорачунар, али компанија није за њега показала никакво интересовање.

До оснивачког капитала за "Епл" дошли су тако што је Џобс продао кола, а прво седиште фирме је било у гаражи.

Вознијаков микрорачунар ће за коју годину касније постати рачунар "епл 2", компанији је донео огроман комерцијални успех, а Вознијаку титулу изумитеља личног рачунара. Када је "Епл" изашао на берзу, он је у тренутку постао мултимилионер.

Националну медаљу за технологију добио је 1985. године, а ушао је и у Кућу славних проналазача.

У фебруару 1981. године преживео је пад авиона, у коме је задобио тешку повреду главе.

Постепено, улога Стива Џобса у компанији је расла, а Вознијак се све више повлачио.

Вознијак има троје одрасле деце, петоро унучади и четири пса. Немогуће је побројати све награде и почасне титуле које је примио у животу.

image