Свет

Борба против климатских промена: Нови нацрт споразума о постепеном одустајању од фосилних горива

Нови нацрт КОП 28 укључује низ опција које се односе на фосилна горива у будућности, најспорнијег питања на актуелном самиту у Дубаију
Борба против климатских промена: Нови нацрт споразума о постепеном одустајању од фосилних гориваwww.globallookpress.com © Hannes P Albert

Агенција УН за борбу против климатских промена објавила је данас нови нацрт свог споразума КОП28, који укључује низ опција које се односе на фосилна горива у будућности, најспорнијег питања на актуелном самиту у Дубаију.

Међу опцијама наведеним у тексту, о којем се још воде преговори, наводе се поступно одустајање од употребе фосилних горива у складу са најбољом доступном науком, путевима Међународног панела за климатске промене и принципима и одредбама Париског споразума за ограничење глобалне температуре на 1,5 степени Целзијуса, преноси Ројтерс.

У тексту се наводи и постепено укидање фосилних горива уважавајући потребу за врхунцем њихове потрошње у овој деценији и наглашавајући важност да енергетски сектор буде претежно без фосилних горива много пре 2050. године.

У нацрту као могућност стоји и њихово постепено укидање без смањења и брзо смањење употребе фосилних горива како би се постигла нето нула ЦО2 у енергетским системима до или око средине века.

Наведена је и опција за "брзо повлачење несмањене енергије из угља ове деценије и тренутни престанак дозвољавања нове несмањене производње електричне енергије из угља".

Такође, у тексту нема помена о будућој употреби фосилних горива. Очекује се да ће се земље у наредних неколико дана фокусирати на ово питање у нади да ће постићи консензус пре заказаног завршетка самита 12. децембра.

image