Свет

Украјина у проблему због европске несташице барута: Расте цена муниције у свету

ЕУ још три године неће моћи да повећа производњу граната
Украјина у проблему због европске несташице барута: Расте цена муниције у светуwww.globallookpress.com © Simon Belcher/imageBROKER.com

Несташица експлозива омета напоре Европе да наоружава Украјину, а многи страхују да, због овог проблема, чак још три године нема ништа од планираног повећања производње граната, преноси "Фајненшел тајмс".

Индустрија је због оскудних залиха барута, пластичних експлозива и ТНТ-а неспособна да брзо испуни очекиване наруџбе ЕУ за Украјину, без обзира на то колико новца је уложено, кажу за ФТ званичници и произвођачи.

Ограничења у ланцу снабдевања пример су како је специјална војна операција разоткрила неадекватне европске залихе оружја и слаб домаћи производни капацитет због деценија недовољног улагања.

"Основни проблем је што европска одбрамбена индустрија није у добром стању за велику ратну производњу", рекао је један немачки званичник.

Европа покушава да задовољи ратне потребе Кијева упумпавањем новца у сектор одбране, посебно да би подстакла проширење производње артиљерије калибра 155 милиметара за којима постоји огромна потреба - како за попуњавање националних оружарница, тако и за одржавање залиха украјинских снага.

Произвођачи, руководиоци индустрије и званичници ЕУ упозоравају, међутим, да би повећана тражња могла само да повећа цене које су већ скочиле за петину у протеклој години.

"Веома је тешко повећати производњу артиљеријске муниције, посебно тешке муниције великог калибра, за кратко време. Како произвести више артиљеријских пројектила без сировина?", пита се председник Удружења одбрамбене и безбедносне индустрије Чешке Републике Јири Хинек.

На састанку министара спољних послова и одбране ЕУ у понедељак у Бриселу разговараће се о пакету од два предлога од милијарду евра за убрзање хитних испорука граната од 155 милиметара у Украјину и подстицању земаља да склапају заједничке уговоре о куповини артиљерије.

Но, званичници одбрамбене индустрије упозоравају да Европа има ограничене залихе експлозива као што су барут, ТНТ и нитроцелулоза који су неопходни за њихову производњу.

"Уска грла за наше капацитете су углавном експлозивни прахови, којих нема довољно широм Европе. Није могуће за кратко време повећати производњу нитроцелулозе. У Европи нема важних произвођача сировина које су нам потребне", рекао је Хинек, мислећи на главни састојак барута.

За повећање производње барута, указује, биће, каже, потребне вероватно три године.

Чак и званичници ЕУ који су приватно заступали пакете финансијских подстицаја признају да су им европски произвођачи артиљерије јасно ставили до знања да повећање производње неће бити лак задатак.

"Залажемо се за јачање одбрамбене индустрије. Али ако је резултат ове иницијативе ЕУ да имате другог понуђача за исти оскудни ресурс, то ће утицати на цену. А компаније за оружје се већ довољно богате. Морамо да газимо пажљиво... Нико не жели да субвенционише компаније тако размишљају", рекао је за ФТ један од званичника.

Саветник италијанског министарства одбране Ђанклаудио Торлици указује да Европа мора да пронађе нове изворе снабдевања из земаља које традиционално нису блиске.

ФТ пише да су се удвостручили, а у неким случајевима и утростручили трошкови основних материјала, што је довело и до виших цена муниције.

Типична граната данас кошта 850 евра, што је отприлике 20 одсто више него пре специјалне војне операције у Украјини.

Да ће цене муниције "значајно" порасти наредне године усред очекиване светске несташице барута, потврђено је и за "Њузвик" из америчке компаније "Виста аутдор", матичне компаније многих продаваца наоружања.

"Усред дешавања у свету, наши добављачи су нас обавестили о невиђеној потражњи и очекиваној светској несташици барута", образложио је поскупљење у писму потрошачима потпредседник за продају и спортске производе у овој компанији, Брент Нелсон.

Иако "Виста аутдор" не именује понаособ дотична "дешавања", али "Њузвик" наводи да су текући сукоб у Украјини и рат Израела са Хамасом довели до значајног скока у потражњи за муницијом. 

Ова компанија је у марту обећала да ће Украјини донирати милион метака, додаје амерички недељник.

Да је руско-украјински сукоб довео до значајног поскупљења муниције је претходно известио и немачки лист "Велт ам зонтаг", који је открио да је цена Кијеву преко потребних артиљеријских граната калибра 155 милиметара порасла за више од 50 одсто од ескалације сукоба у фебруару прошле године.

image