Свет

Упозорење из Ирске: Кијев је упао у колонијалну замку Европе

Европска унија уложила је милијарде у изазивање сукоба, а као резултат Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 200.000 људи, каже посланик Мик Волас
Упозорење из Ирске: Кијев је упао у колонијалну замку Европе© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chernov

Европска унија потрошила је огромне количине новца на распиривање руско-украјинског сукоба, чиме је Кијев постао њен талац, изјавио је посланик Европског парламента из Ирске Мик Волас.

"Стварамо замку колонијалног дуга за Украјину, и тако доприносимо уништењу ове државе", написао је Волас на друштвеној мрежи Икс.

Он је додао да је Европска унија уложила милијарде у изазивање сукоба, а као резултат Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 200.000 људи, "док су стране компаније украле украјинску земљу".

Подсетимо, портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби саопштио је у новембру да је Вашингтон потрошио 96 одсто средстава издвојених за подршку Украјини.

Осим тога, ЕУ је прошлог месеца, према писању "Блумберга", обавестила земље чланице да је мало вероватно да ће испунити обећање да ће Кијеву обезбедити милион граната до марта 2024. године.

Премијер Словачке Роберт Фицо је у неколико наврата рекао да неће бити испоруке оружја Кијеву из складишта словачке војске. Слању оружја Украјини противи се и Герт Вилдерс, лидер Слободарске партије (ПВВ), која је победила на парламентарним изборима у Холандији.

image
VV inauguration
banner