Свет

Помоћ Украјини пала на најнижи ниво од јануара 2022

Сједињене Америчке Државе су и даље највећи војни донатор Украјине, са укупним обимом од преко 47 милијарди долара
Помоћ Украјини пала на најнижи ниво од јануара 2022Getty © Photo by Chris McGrath/Getty Images

У периоду између августа и октобра, износ помоћи која је допремљена Украјини смањен је за 87 одсто у поређењу са истим периодом прошле године, према најновијој објављеној студији Килског института за светску економију.

Вредност пакета помоћи објављених током ових месеци износила је 2,11 милијарди евра (око 2,2 милијарде долара), што је најнижи ниво од јануара 2022. године.

Извештај је објављен усред све веће неизвесности у вези са даљом помоћи САД Украјини и кашњења у одобравању пакета од 50 милијарди долара за Кијев од Европске уније, чему се противе Мађарска и Словачка, преноси Кијев индепендент.

Од 42 донатора које прати институт, само 20 је обећало нове пакете помоћи Украјини у последња три месеца, што представља најмањи удео активних донатора од почетка сукоба.

Сједињене Америчке Државе су и даље највећи војни донатор Украјине, са укупним обимом од преко 47 милијарди долара, наводи се у студији.

Међутим, Немачка брзо сустиже заостатак, издвајањем око 18 милијарди долара војне помоћи Украјини. Земље Европске уније су колективно надмашиле САД.

Од укупно 26,9 милијарди долара обећаних за тешко наоружање од јануара 2022. до октобра 2023. године, САД су обећале 43 одсто, док су остале земље и институције ЕУ заједно обећале 47 одсто.

Републиканци у америчком Сенату, на процедуралним гласањима у среду, блокирали су додатни закон о финансирању који је комбиновао 61 милијарду долара помоћи Украјини са помоћи Израелу и Тајвану.

Раније истог дана, САД су најавиле пакет одбрамбене помоћи Украјини од 175 милиона долара из претходно усмерених повлачења, што је, како је државни секретар Антони Блинкен рекао, био један од последњих пакета војне помоћи Украјини, ако Конгрес не одобри додатна средства.

image