Свет

Маск се обратио Зеленском: Зашто је ухапшен амерички блогер?

Амерички држављанин седи у затвору у Украјини након што смо овој земљи послали преко 100 милијарди долара. Да ли у овој причи постоји нешто више од критике упућене украјинском лидеру? Ако је ово све, онда имамо озбиљан проблем, каже Илон Маск
Маск се обратио Зеленском: Зашто је ухапшен амерички блогер?© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, Pool, File

Милијардер Илон Маск затражио је од украјинског председника Владимира Зеленског да народу Сједињених Америчких Држава објасни хапшење америчког блогера Гонзала Лире, који је од јуна наводно мучен у украјинском затвору.

Маск је одговорио на објаву чувеног америчког новинара Такера Карлсона на друштвеној мрежи Икс да је тај блогер од јула мучен у украјинском затвору због критиковања председника земље, а да пратња америчког лидера Џозефа Бајдена одобрава такве радње.

"Амерички држављанин седи у затвору у Украјини након што смо овој земљи послали преко 100 милијарди долара. Да ли у овој причи постоји нешто више од критике упућене украјинском лидеру? Ако је ово све, онда имамо озбиљан проблем", написао је Маск.

Маск је након тога од Зеленског затражио да објасни о чему се ради.

Подсетимо, у априлу прошле године у Харкову, Лиру су испитивали службеници Службе безбедности Украјине (СБУ) и забранили му да напусти град.

Украјински медији су у мају 2023. известили о његовом притвору, да би Лира у августу исте године ступио у контакт и рекао да ће покушати да пређе украјинско-мађарску границу.

Међутим, касније су се појавиле информације да су га поново ухапсили припадници СБУ. Од тада, Лира није објављивао нове видео-снимке.

image