Свет

"Vox populi, vox dei": Алекс Џонс се враћа на Икс

Власник Икса Илон Маск рекао је претходно да се уопште не слаже са неким Џонсовим ставовима, али да ће га вратити на своју платформу ако корисници буду гласали за то, иако би тај потез могао да му нанесе финансијску штету
"Vox populi, vox dei": Алекс Џонс се враћа на ИксGetty © Joe Buglewicz/Getty Images

Власник платформе Икс Илон Маск одобрио је данас реактивацију налога Алекса Џоунса на тој друштвеној мрежи, након анкете спроведене међу корисницима.

Власник Икса (некадашњег Твитера) и технолошки могул Илон Маск тражио је од корисника да гласају за повратак Алекса Џоунса на ту платформу, где је 70,1 одсто корисника гласало "да", а 29,9 одсто гласало "не".

Маск је уз анкету додао латинску изреку Vox populi, vox dei ("глас народа је глас Божији"), што је претходно урадио и са анкетом на којој су корисници гласали за повратак бившег председника САД Доналда Трампа на ту платформу.

Неколико сати након Маскове одлуке, Џоунсови постови на мрежи Икс су поново били видљиви.

Џонсу и његовом каналу "ИнфоВорс" забрањен је приступ свим важнијим друштвеним медијским платформама 2018. године, а компаније из Силицијумске долине су навеле "говор мржње" и наводна кршења њихових услова коришћења услуге као разлоге.

Џонсу је такође забрањено да користи "Пејпал" платформу за пословне трансакције због његове наводне "нетолеранције према одређеним заједницама и религијама".

Након што је прошле године купио Твитер и ребрендирао у Икс, Маск је поништио многа правила и политике цензуре компаније и понудио "општу амнестију" претходно протераним корисницима.

Међутим, прошле године је написао да, након смрти свог сина, никада неће дозволити Џонсу да се врати на Икс, описавши га као неког ко би "искористио смрт деце за добит, политику или славу".

Џонс је раније тврдио да америчка влада стоји иза пуцњаве у школи Сенди Хук из 2012. године како би придобила подршку за увођење контроле оружја. Породице жртава тужиле су Џонса због његових коментара, а судија му је наложио да плати преко 1,5 милијарди долара у одштети прошле године.

Џонс, који је поднео захтев за банкрот убрзо након пресуде, обећао је да ће принети жалбу на пресуду.

Чини се да се Масково мишљење о Џонсу ублажило након што је бивши водитељ "Фокс њуза" Такер Карлсон, који сада води емисију у сопственој продукцији на Иксу, интервјуисао озлоглашеног теоретичара завере раније ове недеље.

Представљајући свог госта као "највипе цензурисаног човека на енглеском говорном подручју", Карлсон је одржао једночасовну дискусију са Џонсом, током које је овај рекао да, ако му Маск дозволи да се врати на Икс, "АДЛ и други ће заиста моћи да угасе Твитер".

Анти-дефамациона лига (АДЛ) је јеврејска невладина организација која се раније сукобила са Маском због Иксовог наводног толерисања "разузданог говора мржње". АДЛ је престао са оптужбама након што је Маск запретио да ће тужити организацију зато што је је отерала оглашиваче "лажним оптужбама".

Одговарајући једном кориснику Икса у суботу, Муск је написао да се уопште не слажем са оним што је Џонс рекао о пуцњави у школи Сенди Хук, али је затим наговестио да је Икс ипак платформа која верује у слободу говора.

"Све се на крају своди на то. Ако људи гласају да се Џонс врати, то ће бити финансијски лоше за Икс, али принципи су битнији од новца", додао је Маск.

image
VV inauguration
banner