Свет

Чилеанско-амерички блогер: Како сам систематски мучен у украјинском затвору

Гонзало Лира огласио се три месеца након што га је ухапсила СБУ
Чилеанско-амерички блогер: Како сам систематски мучен у украјинском затворуGetty © Paula Bronstein / Stringer

Чилеанско-амерички блогер Гонзало Лира, кога је украјинска обавештајна служба ухапсила у мају под оптужбом да је симпатизер Русије, огласио се на друштвеним мрежама и испричао своја искуства из затвора.

"Мучили су ме у две од четири ћелије у којима сам се налазиo - и то други затвореници", испричао је Лира о третману у истражном затворском центру, напомињући да су други затвореници били ти који су га мучили.

"У првој ћелији сам зарадио напукло ребро, али то није било толико лоше. Најгоре је било у мојој четвртој ћелији. Од 13 часова 21. јуна до 19 часова наредног дана — 30 сати двојица затвореника су ме мучила и у једном тренутку чачкалицом су ми изгребли беоњачу на левом оку, питајући ме да ли још могу да читам са једним", навео је Лира.

Једном од мучитеља је наводно замерено што је 55-годишњем блогеру оставио модрице на грудима, јер је упутство било да не оставља трагове.

Лира је објавило фотографије докумената у којима се наводе оптужбе против њега, сугеришући да је затворен због објава на друштвеним мрежама и видео снимака на Јутјубу. Он је рекао да је један видео посебно привукао пажњу власти - "Украјина: Буквар", његово објашњење позадине тренутног сукоба са Русијом у коме оптужује Кијев да га је изазвао.

Према речима Лире, тукли су га и мучили јер је Служба безбедности Украјине (СБУ) закључила да би могла да изнуди од њега сву уштеђевину – која износи око 100.000 долара када се урачунају заплењени компјутери и телефони.

Када су му рекли да ће бити проглашен кривим и осуђен на пет до осам година радног логора, Лира је одлучио да побегне из Украјине и затражи азил у Мађарској.

"Објављујем ову тему баш када стижем до граничног прелаза", написао је на Твитеру и додао: "Ако се не јавим у наредних 12 сати - на путу сам у радни логор! Пожелите ми срећу."

Такође се захвалио чилеанској амбасади на помоћи коју су му пружили, додавши да га је америчка амбасада "звала три пута, али ми није дала ништа осим 'подршке'". Такође је сугерисао да ће га САД изручити назад Украјини, јер вршилац дужности заменика државног секретара САД Викторија Нуланд "мрзи моју храброст или ми је бар тако речено".

СБУ је ухапсила Лира 1. маја, оптужујући га за "производњу и дистрибуцију материјала који оправдавају оружану агресију Русије". Судија му је наложио да остане у затвору до суђења. Први пут када је СБУ привела Лиру, у априлу 2022, пуштен је без оптужнице после недељу дана, вероватно због притиска јавности.

image