Свет

Сноуден о шпијунажи путем пуш нотификација: Не шпијунирају они "Епл" и "Гугл", него вас

"Нису у питању само Министарство правде (Сједињених Држава), нити чак само САД. Друге земље, такође, захтевају ваше податке", поручио је Сноуден
Сноуден о шпијунажи путем пуш нотификација: Не шпијунирају они "Епл" и "Гугл", него васGetty © Justin Sullivan/Getty Images

Чувени узбуњивач Едвард Сноуден коментарисао је упозорење америчког сенатора Рона Вајдена да неидентификоване стране владе шпијунирају кориснике паметних телефона уз помоћ података које добијају од "Епла" и "Гугла".

"Не шпијунирају они 'Епл и Гугл', они шпијунирају вас", поручио је Сноуден грађанима света на платформи Икс (некадашњи твитер).

Како додаје, "нису у питању само Министарство правде (Сједињених Држава), нити чак само САД. Друге земље, такође, захтевају ваше податке. Сада се запитајте: зашто Епл и Гугл нису почели да себи ограничавају приступ овим подацима? Ово представља непријатељски дизајн".

Сенатор Вајден је у писму упозорио да се апликације свих врста ослањају на такозване "пуш нотификације" које обавештавају кориснике мобилних телефона на долазне поруке, најновије вести и друга ажурирања. Ова обавештења до њих стижу преко "Гуглових" и "Еплових" сервера.

То двема компанијама даје јединствен увид у "саобраћај" који тече од тих апликација ка њиховим корисницима, а заузврат их ставља у "јединствену позицију да олакшају владин надзор како корисници користе одређене апликације", навео је Вајден и затражио од Министарства правде да "укине или измени политику" која ограничава јавне расправе о овој пракси.

"Сада када је овај метод постао јаван, ми ажурирамо своју политику транспарентности извештавања о детаљима ове врсте проблема. Делимо (Вајденову) посвећеност информисања корисника о овим захтевима", саопштио је "Гугл", док је "Епл" у саопштењу навео да их Федерална влада спречава да поделе било какве информације.

image