Свет

Нехамер: Аустрија неће пристати на приступање Украјине ЕУ под садашњим условима

Десничарска популистичка ФПО успротивила се преговорима са Украјином пред ЕУ, а такође је позвала аустријску владу да стави вето на повећање вишегодишњег финансијског оквира ЕУ, укључујући и фонд за Украјину
Нехамер: Аустрија неће пристати на приступање Украјине ЕУ под садашњим условимаGetty © IMAGO/ALEX HALADA

Аустрија неће пристати да почне преговоре са Украјином о приступању ЕУ под садашњим условима, изјавио је савезни канцелар Карл Нехамер током састанка са посланицима Националног савета у главном Одбору за питања ЕУ аустријског парламента.

"Аустрија је увек подржавала европске интеграције држава Западног Балкана. Сада, у знак солидарности, Украјини и Републици Молдавији такође треба понудити изгледе за приступање", рекао је Нехамер и оштро се изјаснио против "брзе процедуре" за две државе.

Поред тога, нагласио је, потребне су и унутрашње реформе ЕУ ако Унија жели да буде "способна" за проширење, наводи се у саопштењу објављеном на сајту
Парламента.

"Аустрија неће пристати на преговоре о приступању ЕУ са Украјином под садашњим условима, а посебно не би требало да буде фаворизовања према Украјини у односу на Босну и Херцеговину", рекао је Нехамер одговарајући на питања посланика ФПО Петре Штегер, Кристијана Хафенекера и Аксела Касегера, саопштила је прес служба аустријског парламента.

Аустријски канцелар је подсетио и да се председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен није консултовала са председницима влада земаља чланица пре него што је покренула питање перспективе преговора са Украјином о придруживању ЕУ.

Петра Штегер критиковала је планирано пооштравање санкција Русији. Према њеним речима, Русија би то заобишла преко Индије и забележила привредни раст од 2,2 одсто, док би Европа остала "по страни".

"Руска економија расте због преласка на ратну економију, што укључује милијарде државних инвестиција у одбрамбену индустрију", одговорио је Нехамер.

Према његовим речима, санкције би донеле успехе, посебно у области високе технологије и сродних система наоружања.

"Важно је заузети став против Русије не само у духу солидарности са Украјином, већ и посебно имајући у виду саму аустријску безбедност", навео је Нехамер.

Он је истакао да је Аустрија и даље у складу са ЕУ када је у питању солидарност са Украјином, али без нарушавања неутралности. Реч је пре свега о финансијској помоћи како би се одржала целовитост Украјине, додао је.

Прес-служба Националног савета је саопштила да је тема почетка преговора о приступању Украјине Европској унији изазвала дебату у парламентарном одбору, где су позвани канцелар Карл Нехамер и шеф Министарства спољних послова Александар Шаленберг.

Десничарска популистичка Аустријска слободарска партија (ФПО) успротивила се преговорима са Украјином пред ЕУ, а такође је позвала аустријску владу да стави вето на повећање вишегодишњег финансијског оквира ЕУ, укључујући и фонд за Украјину.

Посланици ове десничарске странке затражили су од савезне владе да захтева укидање санкција Русији на нивоу ЕУ.

Међутим, овај предлог је добио само гласове Слободарске партије.

На питање потпредседнице Посланичког клуба Зелених Еве Ернст-Џиџић и члана опозиционе либералне партије НЕОС Хелмута Брандстатера о приступу замрзнутој руској имовини, министар иностраних послова Александар Шаленберг је рекао да ЕУ инсистира на владавини права и да не би требало да дозволи да буде увучена у доношење одлука које су, по његовом мишљењу, спорне.

Шаленберг је такође нагласио да "руски ратни злочини не би требало да прођу некажњено" и известио о припремама међународних правосудних органа за ту сврху.

Европска комисија је 8. новембра препоручила Европском савету да отвори преговоре о приступању Украјине и Молдавије ЕУ.

Такође је препоручила, под одређеним условима, отварање преговора са Босном и Херцеговином и давање статуса земље кандидата Грузији.

Европски савет би 14. децембра требало да размотри питање почетка преговора о приступању Украјине ЕУ.

image