Свет

Самит у Дубаију: Усвојен позив на постепено укидање фосилних горива

Споразуму се снажно противила група земаља произвођача нафте ОПЕК-а које предводи Саудијска Арабија
Самит у Дубаију: Усвојен позив на постепено укидање фосилних гориваwww.globallookpress.com © Alexander Widding

Представници скоро 200 држава на климатском самиту КОП28 у среду су постигле споразум који позива на смањење потрошње фосилних горива како би спречиле утицаје климатских промена, што је први споразум ове врсте, преноси Ројтерс.

Споразум склопљен у Дубаију после две недеље тешких преговора треба да пошаље сигнал да је свет уједињен у напорима да престане са употребом фосилних горива.

"Ово је први пут да се свет уједињује око потребе преласка са фосилних горива", рекао је норвешки министар спољних послова Еспен Барт Ејде. "То је био слон у соби."

Више од 100 земаља се снажно заложило за "постепено укидање" употребе нафте, гаса и угља, али су наишле на снажно противљење групе произвођача нафте ОПЕК. Ове земље предводи Саудијска Арабија, која сматра је могуће смањивање емисије угљен диоксида без избегавања фосилних горива.

Предложени споразум позива на "прелазак са фосилних горива на праведан, уредан и правичан начин", како би се постигли сви зацртани циљеви до 2050. године, "у складу са науком."

У споразуму се позива и на "утростручење капацитета обновљиве енергије на глобалном нивоу до 2030. године", што би требало да смањи употребу угља и убрза развој нових технологија.

image