Свет

Инцидент на обележавању Хануке у Пољској: Посланик "одувао" свеће меноре апаратом за гашење пожара

Гжегож Браун је и раније био оптуживан за антисемитизам, а када је упитан да ли се стиди свог чина, одговорио је да треба да се стиде само они који учествују у "делима величања Сатане"
Инцидент на обележавању Хануке у Пољској: Посланик "одувао" свеће меноре апаратом за гашење пожара© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Посланик пољског парламента (Сејма) из коалиције националиста и евроскептика "Конфедерација" Гжегож Браун у згради парламента је апаратом за гашење пожара угасио свеће на менори (јеврејском свећњаку) запаљене у част прославе јеврејског празника Хануке који је Браун назвао "величањем сатане".

Председавајући Сејма је случај препустио тужилаштву. 

Пољски посланик и раније је био оптуживан за антисемитизам, а када је упитан да ли се стиди свог чина, одговорио је да треба да се стиде они који учествују у "делима величања Сатане".

Снимци инцидента круже интернетом, а на њима се може видети и жена која је покушала физички интервенише док је из апарата за гашење пожара куљао бели прах који се ширио ходником и салом за састанке уз пратњу традиционалне јеврејске музике у позадини.

Председник парламента Шимон Холовнија је Браунов "перформанс" назвао  "апсолутно скандалозним" и додао да је проблематични посланик искључен са седнице. Како је додао, "нада да се посланик неће брзо вратити", да ће му плата наредна три месеца бити преполовљена и да ће пола године сам плаћати све своје трошкове.

Браун је раније ове године прекинуо предавање о Холокаусту тако што је упао на подијум и отео микрофон од пољско-канадског историчара Јана Грабовског, а затим уништио озвучење на сцени. Тада је тврдио да му је статус посланика дао правни имунитет и на крају није оптужен.

Како је писала "Ал Џазира", јеврејске организације су последњих година упозоравале да антисемитизам у Пољској постаје "нормална ствар".

Према истраживању које је 2019. године у 14 европских земаља спровела њујоршка организација "Лига против клевете", антисемитски ставови су најраспрострањенији у Пољској, Украјини и Мађарској, где је више од 40 одсто испитаника изразило такве погледе.

Јеврејско становништво у Пољској од око 3,2 милиона било је најбројније у Европи до Другог светског рата.

Готово сви пољски Јевреји су убијени, многи у концентрационим логорима, а још три милиона грађана Пољске изгубило живот током нацистичке окупације те земље.

Међутим, пољски историчар Јан Грабовски који истражује умешаност Пољака у Холокауст је пре неколико година узбуркао јавност доказујући да су многи локални становници често помагали окупаторима, те да би број Јевреја који су убијени уз директну или индиректну умешаност Пољака могао да буде 200.000.

image