Србија и Балкан

Грујичић: Забрана пушења у затвореном и за електронске цигарете

Mинистарство здравља ће правилником дефинисати шта је то "отворени простор"
Грујичић: Забрана пушења у затвореном и за електронске цигарете© Christopher Furlong/Getty Images

Забрана пушења у Србији према садашњој верзији Нацрта закона, донета је за затворене просторије, ресторане, кафане, кафиће, аутобуске станице и стадионе, а министарка здравља Даница Грујичић наглашава да ће се забрана односити и на електронске цигарете.

Сви објекти затвореног типа, који нису били укључени у Закон о заштити становништва од изложености дуванском диму из 2010. године, покривени су новим предлогом и очекује се да ускоро заживи у пракси.

Грујичићева је гостујући на ТВ Прва рекла да ће министарство правилником дефинисати "отворени простор".

"Ако је локал са свих страна затворен пластиком, то није отворени простор. Морају постојати или отворени прозори или формулисање шта је то отворени простор, али то може и неким правилником", рекла је Грујичић.

Дувански дим је штетан, а циљ свега је заштита здравља становништва, поготово младих, објаснила је министарка.

"Имате велики број младих људи који једноставно не могу ни да бораве у клубовима, нити се осећају добро после боравка у клубовима, у кафанама, у ресторанима зато што заиста не можете да дишете тамо од количине дима која постоји", објаснила је докторка.

Према њеним речима, статистика јасно говори колико лоше никотин утиче на плућа, јер су пушачи 95 одсто оболелих од карцинома плућа.

"А да не говоримо о хроничним плућним болестима из којих касније може да се развије карцином. С друге стране, имате утицај на крвне судове, пре свега доњих екстремитета, односно ногу. Имате утицај на коронарне крвне судове срца", рекла је Грујичић и додала:

"Сада сви говоре о томе: ‘Ево мој деда је пушио’, али он је мотао онај природни дуван. И мој прадеда је пушио, па не знам колико дуго је живео. Шта хоћу да кажем, то што имате појединачне примере како је неко дуго пушио па живео дуго и тако даље, наравно да у свему томе одређену улогу игра и генетика, али генерално гледано то нам не треба", рекла је.

Она је, како каже, свесна да нико не може да се натера да престане да пуши, али да правила морају да постоје, па чак и она која важе за електронске цигарете.

"Ништа оне нису мање опасне, према томе, у затвореном простору да буде чист ваздух, а напољу онако како хоћете, у зависности од тога ко хоће да седи са вама", поручила је министарка.

image