Свет

Макрон би да разговара са Путином: Спреман сам да обновим дијалог

Нећу штедети напоре да се постигне резултат, а мој број телефона је исти, рекао је у Бриселу француски председник
Макрон би да разговара са Путином: Спреман сам да обновим дијалог© Emmanuele Contini/Getty Images

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да је спреман да обнови дијалог са руским председником Владимиром Путином, преноси ТАСС.

"Ако председник Путин има озбиљне предлоге и спреман је да настави дијалог који би омогућио постизање дугорочног мира у Украјини у складу са међународним правом, Француска ће увек бити сила која ће пружити подршку", казао је Макрон на конференцији за новинаре на самиту ЕУ у Бриселу, одговарајући на питање новинара о обнови дијалога са руским председником.

Макрон је додао да неће штедети напоре да постигне резултат, као и да "није променио број телефона".

Француски лидер је истакао да је дијалог двојице лидера настављен још неко време након избијања сукоба у Украјини у фебруару 2022. године.

Путин је у четвртак, током "Директне линије" и конференције за новинаре, рекао да је спреман да настави дијалог са Макроном, али да је француска страна та која је прекинула комуникацију.

Неколико наредних месеци одлучујући за Мађарску и ЕУ

Наредних неколико месеци биће одлучујући и за Мађарску и за Европску унију, оценио је Макрон и додао да се мађарском премијеру Виктору Орбану не сме дозволити да држи ЕУ као "таоца".

Макрон је казао новинарима у Бриселу да је, по његовом мишљењу, Орбан био испоштован током разговора, али да заузврат он мора да поштује ЕУ.

Лидери Европске уније сложили су се да отворе преговоре о чланству са Украјином иако је сукоб и даље у току, али нису могли да се договоре око пакета финансијске помоћи Кијеву од 50 милијарди евра због противљења Мађарске.

image