Русија

Путин: Одеса је руски град; Имамо исти став као лидери РС; Американци уништили Северни ток

Русија никада није одбила преговоре, Украјина не жели да се договора, прецизира председник Русије
Путин: Одеса је руски град; Имамо исти став као лидери РС; Американци уништили Северни ток© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

После више од четири сата, завршено је обраћање руског председника Владимира Путина.

Путину је стигло више од два милиона питања грађана Русије и новинара. 

Догађају су присуствовали представници страних медија из пријатељских, али и из непријатељских земаља.

  • 14. дец 2023 • 15:17

    15:17

    Путин одговорио на питање када ће доћи до мира у Украјини

  • 14:10

    Рекао бих идете правим путем, друже. На шта бих упозорио? На превелику наивност и поверљивост према нашим такозваним партнерима. А што се тиче савета, треба веровати у велики руски народ. У тој вери је залог успеха, препорода и развоја Русије, казао је Путин, одговарајући на питање новинара шта бисте поручили Владимиру Путину из будућности.

  • 14:07

    Пројекат да се повеже пругом Сибир са Кином је потребан, железнице раде на томе. Велики су напори усмерени ка томе, казао је Путин о развоју Транссибирске магистрале.

  • 14:01

    Сваки човек у различитим периодима свог живота желео је да буде нешто, раније сам желео да будем пилот, касније обавештајац, што сам и постао, рекао је Путин, одговарајући на питање шта је желео да буде у младости.

    Поклон који ми је остао у сећању су деца и деца наше деце. То је поклон од Свевишњег.

    Што се тиче поклона, највише нас радује, не они поклони које нам дају, већ они поклони које дајемо другима.

    Верујем да се то посебно односи на мушки део публике. Али и једно и друго је лепо.

    Порука за младе је, постоји чувена наша изрека "Чувај част од младости", јер унапред треба мислити шта ће бити сутра.

  • 13:56

    Проблем са миграцијама у Руској Федерацији није једноставан. Према различитим проценама, у земљи има око десет милиона радних миграната.

    "Тржиште рада не би требало да буде затворено за мигранте", истакао је председник.

  • 13:52

    Украјина добија новац за транзит, а иначе и користи наш гас.

    Чим наш гас уђе у Украјину, он се разилази на целу територију. Зашто да кажњавамо Мађарску или Словачку по питању гаса, они редовно плаћају пристојан новац.

    "Радимо и интензивно на гасоводу Снага Сибира, који је почео да се ради пре сукоба у Украјини. Никада ништа нисмо радили политички мотивисано, и нећемо", додаје.

    Русија се, како каже, окренула на исток много пре сукоба у Украјини, и то зато што прати развој светске економије.

    "Онамо где купују тамо се и развијамо. Купују и нафту и гас и угаљ. Дај боже здравља свим економијама које од нас купују енергенте и дају нам за то новац", поручује.

  • 13:50

    Бавимо се гасификацијом интезивно, 450.000 домаћинстава је прикључено на гасну мрежи, милион је добило техничке могућности. 

    "Нисмо ми затворили гасоводе до Немачке, већ су то урадили Пољаци и Украјинци. И нисмо ми дигли у ваздух Северни ток, то су урадили Американци или већ неко други. То је лаж да смо ми затворили гас ка Немачкој. А 'Гаспром' све своје обавезе одржава, чак и преко Украјине. И даље. И од тога зарађујемо. Као и Украјина од транзита", прокоментарисао је Путин.

    Немачка привреда ће већ отићи у минус, вероватно мали минус, али то је њихова одлука, поручио је он.

  • 13:44

    Црква се бори за сваког човека и има свој однос према аборутсу. Истовремено сам поменуо резултате компаније за алкохол. Држава жели да решава све проблеме. Жене ако већ затрудне, треба да задрже одлуку да сачувају дете, поручио је Путин.

    Велика породица је наша традиционална вредност. Васпитање да је дете Божји дар, и за мушкарце и за жене. Ту је и сфера материјалног благостања, али треба да се обрати пажња и на медицинске прегледе жена, услове у болницама, поликлиникама. И треба размислити како наставити рад на подршци породици са децом", указао је.

  • 13:40

    Министарство пољопривреде реализује много програма подршке том сектору, а без активног учешћа земљорадника, ништа се не би постигло, рекао је Путин.

    С потпуном сигурношћу можемо да кажемо да је прехрамбена сигурност Русије обезбеђена. Ове године смо поново регистровали рекордан принос - више од 150 милиона тона житарица, истакао је.

    "То је одлично. Желим да се захвалим свима који раде на селу и мањим газдинствима на њиховом раду", навео је Путин.

  • 13:38

    Жалосно је што на простору Босне и Херцеговине не постоје руски медији, каже Путин одговарајући на питање новинарке из РС Даринке Петровић о доминацији западних медија на простору Балкана.

    "Немате приступ РТ-у? Немате? Треба о томе да размислимо и да видимо шта можемо с тим да урадимо", каже председник.

image
VV inauguration
banner