Свет

Ново усијање у Црвеном мору: Јеменски побуњеници почели преговоре, посредовао Оман

Портпарол Хута је изјавио да ће јерменски побуњеници наставити да нападају бродове све док Израел не пристане на прекид ватре у Појасу Газе
Ново усијање у Црвеном мору: Јеменски побуњеници почели преговоре, посредовао Оман© Satellite image ©2023 Maxar Technologies via Tanjug/AP

Јеменски побуњеници Хути почели су преговоре са "међународним странама" уз посредство Омана о својим "операцијама" у Црвеном и Арапском мору, саопштио је портпарол Хута Мохамед Абдел-Салам.

Хути ће наставити да гађају израелске бродове или бродове који плове ка Израелу док се "агресија и опсада" Газе не окончају, рекао је Абдел-Салам, преноси Ројтерс.

Амерички разарач у Црвеном мору срушио је 14 дронова лансираних с "подручја Јемена која су под надзором Хутија", објавило је америчко војно заповедништво за Блиски исток, а све више великих бродара прекида пловидбу тим морским путем због несигурности.

Раније данас, Холандија је објавила да њени теретни бродови, за сада, неће пловити кроз Црвено море јер, како тврде надлежни, јеменски побуњеници Хути ракетама и беспилотним летелицама нападају сваки брод који наиђе.

Анет Костер из Краљевског удружења холандских бродовласника (КВНР) каже да је везу са Израелом "тешко пронаћи или да она уопште не постоји", што, тврди, ситуацију чини још компликованијом.

Бродови који су већ на Црвеном мору немају другог избора осим да наставе да плове, рекла је Костер, али бродови који још увек могу да бирају, иду дугим путем, око Африке.

Уместо кроз Црвено море, бродови који путују у Азију приморани су да плове 10 до 15 дана дуже, око Африке, преноси "НЛ тајмс".

Јеменски Хути, у почетку су, у нападима за које тврде да представљају одговор на израелску одмазду на Газу, циљали само бродове који су били повезани са Израелом, међутим, у последњих неколико дана, на мети су се нашли и бродови који плове под заставама других земаља.

image