Свет

Драма на Црвеном мору: Јеменски Хути отели теретни брод, Израел оптужио Иран

Третирамо посаду брода у складу са исламским принципима и вредностима, рекао је портпарол Хута
Драма на Црвеном мору: Јеменски Хути отели теретни брод, Израел оптужио Иран© Tanjug/AP Photo/Kristijan Bracun

Јеменски Хути отели су теретни брод у делимичном власништву израелског бизнисмена у Црвеном мору, потврдиле су израелске власти, оптужујући Иран да "управља поморском пиратеријом", пише "Џерузалем пост".

Теретни брод "Галакси Лидер" припада британској компанији која је у делимичном власништву Израелца Рамија Унгера, а тренутно је изнајмљен једној јапанској компанији.

Брод је напустио луку у Турској и упутио се ка Индији и пловио под заставом Бахама.

На броду који су раније данас отели јеменски Хути било је 25 чланова посаде различитих националности, укључујући Украјинце, Бугаре, Филипинце и Мексиканце.

Међу њима није било Израелаца, саопштило је израелско Министарство спољних послова, преноси "Џерузалем пост".

Кабинет премијера Израела осудио је заплену, истичући да брод није израелски, нити је у власништву Израелаца.

"Ово је још један акт иранског тероризма који изражава искорак у иранској агресији на грађане слободног света и ствара међународне импликације по питању безбедности глобалних бродских путева", наводи се у саопштењу.

Портпарол Хута Јахја Сареа је раније данас рекао је да ће група циљати "све бродове у власништву или којима управљају израелске компаније или који носе израелску заставу", навела је група на Телеграму.

Портпарол је позвао све земље да повуку своје грађане који раде на посадама таквих бродова.

Хути су потврдили да су преузели контролу над бродом, додајући да "третирају посаду брода у складу са исламским принципима и вредностима", рекао је њихов портпарол у саопштењу, преноси Ројтерс.

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) кажу да је отмица брода у Црвеном мору од стране јеменских Хута "веома озбиљан инцидент на глобалном нивоу".

"Ово није израелски брод", додаје ИДФ, преноси "Тајмс оф Израел".

image