Свет

Кључа у Црвеном мору: Јеменски Хути напали бродове

Пентагон је нешто раније саопштио да је амерички ратни брод и неколико комерцијалних бродова нападнуто данас у Црвеном мору
Кључа у Црвеном мору: Јеменски Хути напали бродове© Tanjug/AP/Petty Officer 3rd Class Bill Dodge

Портпарол јеменских Хута генерал Јахја Сари је изјавио да су нападнута два, како тврди, израелска брода "Јунити експлорер" и "Намбер најн", који су се, како је рекао, оглушили на упозорења морнарице Хута.

Сари је поручио да ће Хути наставити да гађају израелске бродове у Црвеном мору и да "Јемен води судбоносну битку са израелским окупатором и САД", пренела је либанска телевизија Ал Мајдин.

Пентагон је нешто раније саопштио да је амерички ратни брод и неколико комерцијалних бродова нападнуто данас у Црвеном мору.

"Упознати смо са извештајима о нападу на амерички разарач УСС Керни и комерцијалне бродове у Црвеном мору, а чим будемо имали више информација, објавићемо их", поручили су из Пентагона, пренео је АП.

Раније у току дана британски теретни брод је, према извештајима, погођен пројектилом док је ишао кроз Црвено море, саопштила је поморска безбедносна компанија Амбреј.

"Британски теретни брод под заставом Бахама је, према извештајима, погођен ракетом док је пролазио кроз Црвено море, на око 34,5 километара северозападно од Моче, у Јемену", навела је компанија Амбреј, пренео је Јуроњуз.

Oгласио се Израел: Два брода која су напали јеменски Хути немају везе са израелском државом

Два брода, које су јеменски Хути напали у Црвеном мору, немају везе са изралеском државом, изјавио је данас портпарол изралеске војске Данијел Хагари.

"Ракете су данас испаљене на два комерцијална брода која нису повезана са државом Израел. Поновићу да буде јасно: без икакве везе са државом Израел", рекао је Хагари и за напад окривио и Иран, који подржава Хуте, преноси Ројтерс.

Он је навео да је један брод значајно оштећен и да постоји опасност да он потоне, док је на другом причињена мања штета.

image